Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer

18-7-2006

Het wetsvoorstel voor de Grondexploitatiewet is naar de Eerste Kamer gestuurd. Het wetsvoorstel biedt een oplossing voor de problemen bij bouwlocaties op gronden van private partijen. Zogenaamde 'free riders' (partijen die wel profiteren van algemene voorzieningen, maar hier niet aan meebetalen) worden in de kraag gegrepen en aan de onduidelijkheid over de eisen die gemeenten kunnen stellen aan marktpartijen over het meebetalen aan de kosten van de locatie wordt een einde gemaakt.

De wet voorziet in een heldere basis voor contracten tussen de gemeente en de marktpartijen op punten als exploitatiekosten, kostenverdeling en kwaliteitseisen. Gemeenten krijgen een goede stok achter de deur om free riders aan te pakken. Het wetsvoorstel biedt daarnaast ook de mogelijkheid om locaties aan te wijzen voor sociale woningbouw en vrije kavels.

Amendementen
De Tweede Kamer diende nog wel een aantal amendementen in. Bij de stemmingen op 7 juli zijn de onderstaande amendementen aangenomen:


* amendement Verdaas c.s. (nr. 14): versnelling van de onteigeningsprocedure door het scheppen van de mogelijkheid de dagvaarding reeds uit te brengen op het tijdstip dat een op uitvoering in de naaste toekomst gericht bestemmings- of inpassingsplan tezamen met een exploitatieplan is vastgesteld;
* amendement Knops c.s. (nr. 17): voorhangprocedure voor kostensoortenlijst;

* amendement Lenards c.s. (nr. 19): aanwijzen van locaties in bestemmingsplan of projectbesluit ten behoeve van specifieke woningbouwcategorieën via percentages gerelateerd aan plangebied of projectgebied;

* amendement Irrgang c.s. (nr. 20): de verevening van bovenplanse kosten via een fondsbijdrage voor locaties waarvoor een structuurvisie is vastgesteld die aanwijzingen geeft over de bestedingen die ten laste van het fonds kunnen komen.

Het wetsvoorstel treedt waarschijnlijk in de loop van 2007 in werking.

Meer informatie


* Dossier Grondbeleid: http://www.vrom.nl/grondbeleid