Unicef



Sri Lanka: 'zero tolerance' voor sekstoerisme 18 juli 2006, Colombo - In Sri Lanka belanden steeds meer kinderen in de seksindustrie. Het Sri Lankaanse Bureau voor Toerisme en Unicef zijn daarom een voorlichtingscampagne gestart met de titel 'Zero Tolerance voor Kindersekstoerisme'.

TV-spotje over de 'zero tolerance'-campagne. TV-spotje over de 'zero tolerance'-campagne.

Elk jaar wordt Sri Lanka door meer dan een half miljoen toeristen bezocht. Een aantal van hen komt niet alleen voor het mooie weer en de Sri Lankaanse cultuur, maar ook voor de kinderen - het merendeel jongens - die werkzaam zijn in de seksindustrie.

Het Sri Lankaanse Bureau voor Toerisme en Unicef zijn daarom een campagne gestart die een 'zero tolerance'-beleid ten aanzien van kindersekstoerisme promoot. De campagne is bedoeld voor toeristen, hotelhouders, journalisten, gezinnen, gemeenschapsleiders en de kinderen zelf.

Probleem genegeerd
"Vaak wordt kindersekstoerisme door degenen die werkzaam zijn in de toeristenindustrie ontkend en genegeerd. Maar ik ben er zeker van dat we in staat zijn om dit soort misbruik van Sri Lankaanse kinderen te stoppen," zegt Udaya Nanayakkara, hoofd van het Bureau voor Toerisme van Sri Lanka. Om de boodschap van de campagne te verspreiden, worden onder meer tv- en radiospots, billboards, autostickers en folders ingezet.

Nee zeggen
"We hopen dat jongens en meisjes 'nee' kunnen zeggen tegen de mensen die hen willen laten werken in de seksindustrie," zegt Yasmin Haque van Unicef. De campagne wil niet alleen de potentiële slachtoffers bewust maken van de gevaren die hen bedreigen, maar ook de daders wijzen op de hoge straffen die in Sri Lanka worden uitgedeeld voor het seksueel uitbuiten van kinderen. Er staat tussen de vijf en de twintig jaar gevangenisstraf op.