Gemeente Urk

Financiële administratie Urk in orde bevonden

Accountantkantoor Deloitte heeft een zogenaamde rechtmatigheidverklaring afgegeven voor de jaarrekening over 2005 van de gemeente Urk. Dit betekent dat de begroting en de rekening zijn opgesteld conform de voorschriften en dat de organisatie handelt overeenkomstig de interne richtlijnen en de wettelijke voorschriften.

Met de verklaring wordt de doelstelling van de gemeente Urk, om voor 2005 weer de rechtmatigheidstoets te halen, gehaald. Urk is een van de weinige gemeenten die in 2004 al een rechtmatigheidverklaring ontvingen.

De accountant heeft de jaarrekening getoetst op betrouwbaarheid, aanvaardbaarheid en toereikbaarheid. De rekening heeft deze toets doorstaan. De accountant houdt in zijn oordeel rekening met een zogenaamde foutentolerantie van één procent van de totale gemeentelijke lasten. Voor de gemeente Urk betekend dat een bedrag van 255.000 euro. De accountant heeft in de rekening geen onregelmatigheden kunnen ontdekken die buiten de tolerantiegrens vallen.

Nederlandse gemeenten dienen sinds 2004 een accountantsverklaring te kunnen overleggen waarin naast een oordeel over het getrouwe beeld van de rekening, ook een oordeel over de rechtmatigheid van de baten, lasten en balansmutaties is opgenomen. Van die verplichting is vrijstelling mogelijk. De financiële administratie van de gemeente Urk aan de nieuwe voorschriften.