Provincie Friesland

PERSBERICHT

Nummer: 198 JAB
Datum: 18 juli 2006

Wel blauwalg in deel van De Groene Ster

Veilig zwemmen in open water in Fryslân

Iedereen wil bij mooi weer graag veilig zwemmen in schoon water. De provincie Fryslân is op grond van de Wet Hygiëne en Veiligheid Badinrichtingen en Zwemgelegenheden het bevoegde gezag voor toezicht op waterkwaliteit, hygiëne en veiligheid van de 52 officiële zwemplaatsen in het Friese binnenwater en aan de IJsselmeer- en de Noordzeekust. Deze zwemplaatsen worden door het Wetterskip Fryslân (binnenwateren) en Rijkswaterstaat (IJsselmeerkust), in de maanden mei tot en met september, tweewekelijks bemonsterd. Ook wordt er gelet op de helderheid, de zuurgraad en de temperatuur van het water. Gelukkig is het Friese zwemwater meestal goed. Is het op een bepaalde plaats niet meer verantwoord om te zwemmen, bijvoorbeeld door blauwalg of botulisme, dan wordt dat via de media en op waarschuwingsborden en websites bekend gemaakt.

Provincie Fryslân bepaalt de officiële zwemplaatsen. Deze zijn herkenbaar aan blauwe informatieborden. Op deze borden staat belangrijke informatie, zoals de waterdiepte en het telefoonnummer voor inlichtingen. Wetterskip Fryslân onderhoudt en controleert de waterkwaliteit van deze zwemplaatsen. De GGD ontvangt alle meldingen die via de gemeente, particulieren of arts binnenkomen en adviseert de provincie - indien nodig - een zwemverbod voor het betreffende gebied in te stellen. Ondanks het aanhoudende mooie zomerweer en de grote drukte bij de waterplassen, voldoet het water nog steeds aan de waterkwaliteitsnormen. Waar geen dode dieren, een algenlaag of oliefilm wordt gezien, kan volgens deskundigen van de provincie goed worden gezwommen. Voor de 52 gecontroleerde zwemplaatsen in Fryslân staan de seinen voorlopig nog op veilig.

Groene Ster
Een deel van het recreatiegebied De Groene Ster bij Leeuwarden is maandag afgezet voor zwemmers in verband met blauwalg. Om er zeker van te zijn dat hiervan sprake is, heeft Wetterskip Fryslân watermonsters genomen. Er is geen blauwalg aangetroffen met uitzondering van het strandje op de zuidoever tegenover de kiosk. Dit is afgezet met lint en er zijn waarschuwingsbordjes geplaatst.

Wat kunt u doen?
Bel bij twijfel over de waterkwaliteit met de zwemwatertelefoon van provincie Fryslân: 058 - 292 5650. Daarnaast wordt actuele informatie met betrekking tot zwemwater in de zomermaanden op www.fryslan.nl/zwemwaterkwaliteit gepubliceerd. Overigens blijft zwemmen op alle locaties altijd op eigen risico.

---- --