Publicatiedatum: 18 juli 2006

Provincie verleent speciaal onderwijs subsidie van 55.000

Om het tekort te helpen dekken dat is ontstaan door de sterke groei van het aantal leerlingen in het speciaal onderwijs, stelt provincie Flevoland een subsidie beschikbaar van EUR 55.000. Hiermee wordt voorkomen dat leerlingen op de wachtlijst terecht komen en voorlopig niet het onderwijs kunnen volgen dat zij nodig hebben.

Voor komend schooljaar zijn er veel meer leerlingen aangemeld met gedrags- en opvoedingsproblemen of met langdurige psychiatrische ziekten dan vorig jaar. De scholen die deze leerlingen begeleiden krijgen te maken met een groei van meer dan 15%.

De provincie Flevoland streeft ernaar om onderwijs en vooral het speciaal onderwijs zo dicht mogelijk bij huis te laten plaatsvinden. Uitbreiding van het aanbod in Almere en Emmeloord sluit hierbij aan. De provincie wil niet dat leerlingen verstoken blijven van onderwijs door onduidelijkheid over de financiering, en heeft daarom besloten een deel van de kosten voor haar rekening te nemen.

Op basis van landelijke afspraken met het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap is eerder dit jaar de werving van personeel en de plaatsing van leerlingen gestart. Recent bleek echter sprake van een veel lager extra rijksbudget dan waarop was gerekend. Van augustus tot en met december 2006 zou hierdoor een budgettekort ontstaan van ruim EUR 200.000.

Naast de provincie, levert ook de gemeente Almere een bijdrage van EUR 95.000. De gemeente Noordoostpolder onderzoekt nog of ook zij een bijdrage kan leveren.

De verschillende partijen voorkomen met hun subsidies dat leerlingen met ernstige gedrags- en opvoedingsmoeilijkheden de onderwijszorg moeten missen die zij nodig hebben.