Dienstenbond CNV

Mitex tovert eindbod CAO Mode/Sport uit hoge hoed 18-07-2006

Mitex heeft aan CNV Dienstenbond meegedeeld geen ruimte meer te zien om verder te onderhandelen over de CAO voor de mode- en sportdetailhandel en heeft een eindbod gedaan. CNV Dienstenbond informeert u over dit eindbod en houdt in september een leden- en werknemersraadpleging. Acceptatie van het eindbod betekent een sterke verslechtering van de CAO.

Na het laatste overleg op 6 juni hebben zowel Mitex als CNV Dienstenbond een uiterste poging gedaan om bij de achterbannen ruimte te zoeken om verder met elkaar te onderhandelen. Die achterbanraadpleging bij Mitex heeft ertoe geleid dat zij CNV Dienstenbond een eindbod heeft gedaan, aangezien Mitex geen ruimte meer zag voor onderhandelingen. Bijzonder is dat Mitex in dit eindbod op sommige, eerder in het overleg ingenomen standpunten terugkomt en zaken aan het eindbod heeft toegevoegd, waar nog niet of nauwelijks over gesproken is. Dat is echter nog niet het grootste probleem. Het grootste probleem is dat Mitex in haar eindbod voorstellen doet voor de CAO mode- en sportdetailhandel die leiden tot een sterke verslechtering van de CAO.

Eindbod Mitex?
De belangrijkste punten in het eindbod van de Mitex zijn:
* Alleen een loonsverhoging (2,75% per 1 september 2006 en 2% per 1 augustus 2007) voor de medewerkers die binnen de CAO-schalen betaald worden. Ongeveer 35% tot 40% van de medewerkers wordt echter boven de CAO-schalen betaald. Zij krijgen de loonsverhoging volgende de Mitex niet, maar moeten het doen met een éénmalige uitkering van 1% per 1 september 2006.

* Als er in 2005 of 2006 al loonsverhogingen zijn gegeven door de werkgever moeten deze verrekend worden met bovenstaande percentages.

* De toeslagen voor werken op de avonden en zaterdagmiddag zouden moeten verdwijnen zonder dat daar een algemene compensatie tegenover staat. Daardoor wordt de CAO minder waard. Waar in andere CAOs de toeslagen werden afgeschaft, werd het loon met een paar procent verhoogd, maar dat weigert Mitex. Wel stelt Mitex een beperkte compensatieregeling voor, voor medewerkers die in het afgelopen half jaar op avonden en zaterdagmiddag hebben gewerkt.
* Mitex wil het mogelijk maken dat een gewone werkdag 10 uur wordt in plaats van 9 uur. Verder willen ze overwerk pas gaan betalen vanaf het 11e uur (nu vanaf het

* 10e uur) of vanaf het 45e uur per week gemiddeld berekend over 4 weken.

* De flexibiliteit in de CAO wil Mitex uitbreiden naar + en 35% ten opzichte van het aantal afgesproken uren (was + en 25%) met een ondergrens van 6 uur (er was geen ondergrens). Dit betekent dat werknemers nog meer onzekerheid hebben over de te werken uren en dat met name kleine contracten (0-12 uur) verplicht kunnen worden relatief veel extra te werken.

* Twee wachtdagen bij ziekte (is nu één wachtdag). Per ziektegeval wil Mitex een extra wachtdag inhouden op salaris, overuren of vakantiedagen.

* Mitex wil geen afspraken maken over de werkgeversbijdrage aan de afgeschafte prepensioenregeling van 1,73% en stopt deze in haar eigen zak.

* Mitex wil met werknemers in arbeidscontract afwijkende afspraken kunnen maken ten opzichte van de CAO;

* 55-plussers zouden volgens Mitex weer verplicht moeten kunnen worden om op avonden te werken en overwerk te verrichten.

U begrijpt waarom CNV Dienstenbond inhoudelijk niet blij is met dit eindbod en geneigd is u te adviseren het eindbod te verwerpen. Echter, als wij het eindbod verwerpen komt er mogelijk geen CAO tot stand. Dit betekent dat alle medewerkers die voor 1 januari 2005 in dienst waren onder de oude CAO blijven vallen, maar medewerkers die na 1 januari 2005 in dienst zijn gekomen andere arbeidsvoorwaarden kunnen krijgen. U begrijpt dat het een belangrijke keuze is die moet worden gemaakt.

Raadpleging in september
CNV Dienstenbond is van mening dat er een cruciale beslissing moet worden genomen over de CAO. Het is niet verstandig om dat in vakantietijd te doen, omdat veel werknemers dan niet in de gelegenheid zijn om hun mening te geven. Verder vindt CNV Dienstenbond het belangrijk om zoveel mogelijk leden en werknemers in de mode- en sportdetailhandel te ontmoeten, uit te leggen wat er aan de hand is en naar hun mening te vragen. Daarom hebben we besloten de werknemers- en ledenraadpleging te houden in september. In de loop van augustus wordt u daar nader over geïnformeerd. Mocht u nu al willen reageren, dan kan dat natuurlijk ook.

Mocht u naar aanleiding van het voorgaande vragen en/of opmerkingen hebben, dan kunt u contact met mij opnemen (tel: 023-5651052 of e-mail: j.warnaar@cnvdibo.nl