Digitale Gemeente Houten

Rechter oordeelt intrekking vergunningen La Bella terecht

dinsdag 18 juli 2006 - Bron: Gemeente Houten

De voorzieningenrechter stelt de gemeente in het gelijk: het college heeft terecht de drank- en horecavergunning, de terrasvergunning en de speelautomatenvergunning van Café-Restaurant-Pizzeria La Bella op het Rond ingetrokken.

In april van dit jaar heeft het college de vergunningen ingetrokken omdat uit onderzoek van bureau BIBOB bleek dat er gevaar bestaat dat de drank- en horecavergunning wordt gebruikt voor het plegen van strafbare feiten (zie: persbericht 11 april jl.). Daarop heeft de eigenaar van La Bella een voorlopige voorziening aangevraagd bij de rechtbank. Afgelopen vrijdag heeft de rechter uitspraak gedaan in deze zaak.

De rechter heeft geoordeeld dat er voor het college voldoende aanleiding was om een onderzoek te starten en een advies aan te vragen bij het landelijk bureau BIBOB. La Bella had aangevoerd dat de totstandkoming en de conclusies van het BIBOB-advies niet zorgvuldig was: de voorzieningenrechter is van mening dat het college hieraan niet hoeft te twijfelen. Het oordeel van bureau BIBOB en het college dat sprake is van een ernstig gevaar blijft met deze uitspraak overeind staan.

De voorzieningenrechter vindt wel dat evenredigheid van de maatregel onvoldoende is gemotiveerd, maar geeft ook aan dat dit in de bezwarenprocedure kan worden verwerkt. Evenredigheid betekent dat de aard en de ernst van de strafbare feiten afgewogen worden tegen de betrokken financiële belangen.

Verder acht de rechter het van belang dat La Bella door de besluiten slechts op een aantal punten in zijn bedrijfsvoering wordt beperkt, maar wel open mag blijven. De rechter heeft daarom geen aanleiding gezien om een voorziening te treffen.
Dit betekent dat de besluiten die het college en de burgemeester hebben genomen in stand blijven. La Bella mag etenswaren verkopen, maar geen drank schenken. Het terras blijft dicht en er mogen geen speelautomaten in het bedrijf worden geplaatst.

Op dit moment loopt nog een bezwarenprocedure tegen de beslissing van het college, waarop naar verwachting in augustus of september een advies van de bezwarencommissie volgt.

Copyright © Stichting Digitale Gemeente Houten 1996 - 2006 Deze website is een particulier initiatief en wordt derhalve NIET beheerd door de overheid (gemeente Houten).