Gemeente Teylingen

populairder

Zwanburgerwandelroute steeds populairder

18 juli 2006

PERSBERICHT 13 juli 2006 - De Zwanburgerwandelroute blijkt steeds populairder. Vergeleken met dezelfde periode in 2005 hebben er nu al bijna 1,5 maal zo veel wandelaars de route gelopen.

Koeien op de Zwanburgerpolder In 2005 waren dit er 897 en dit jaar al 1396. Deze cijfers zijn af te lezen van de kaartverkoop van het voetveer `De Heere Schouten' die de wandelaars overzet van het recreatie-eiland Koudenhoorn naar de Zwanburgerpolder in Warmond.

Koe en Vlaai-tochten

De `Koe en Vlaai'-tochten die sinds verleden jaar in samenwerking met de VVV Holland Rijnland op zaterdagen en zondagen worden georganiseerd, hebben zeker aan deze populariteit bijgedragen. Voor 5 euro per persoon is de tocht te koop op zaterdag bij de VVV en op zondag in het kunstcafe, beide in de Dorpsstraat in Warmond. Dit is inclusief een routebeschrijving en vouchers voor het voetveer en onderweg koffie en vlaai. Meer informatie hierover op www.hollandrijnland.nl/warmond.

Geo Cache

De verwachting is dat ook de Geo Cache, die onlangs op de Zwanburgerroute is geplaatst, zal zorgen voor een toename van wandelaars. Vrij vertaald betekent Geocaching verstopplek in of op de aarde. Het is in 2000 in Amerika ontstaan toen de regering van Bill Clinton de codering van een satellietsignaal verwijderde en deze vrij kwam voor het particuliere gebruik.

Het hoofddoel van Geocachen is het vinden van een verstopte schat. Dit gebeurt veelal met GPS. Meestal zitten er in zo'n schat ruilmiddelen. Als men de verstopplek vindt, mag men er een ruilmiddel uithalen, maar ook moet er weer één worden teruggestopt. Meer informatie en mogelijkheid tot registratie op www.geocaching.com.

Mooiste plekje van Nederland

De deelname aan het NCRV-programma `Het Mooiste Plekje van Nederland' dit jaar heeft zeker gezorgd voor meer landelijke bekendheid van dit stuk natuurgebied. Het behalen van een finaleplaats gaf wel aan dat er veel waardering is voor de natuur van deze polder.

Voetveer

Het voetveer De Heere Schouten is een sierlijke salonboot en inmiddels een bekend gezicht op 't Joppe in de Kagerplassen. Wandelaars worden overgezet vanaf het eiland Koudenhoorn naar de Zwanburgerpolder. Op de Zwanburgerpolder is een observatieplatform, vanwaar de plassen en de polders met hun fauna goed te zien zijn. Na de wandeling worden de wandelaars weer opgehaald op een andere plek op de Zwanburgerpolder en vervolgens naar de Tengnagel gebracht waar de Zwanburgerroute kan worden vervolgd. Zowel op Koudenhoorn als op de Tengnagel is een kiosk voor versnaperingen te vinden.

Vaartijden zijn dinsdag tot en met zondag tussen 10.00 uur en 17.00 uur tot eind september. In oktober alleen op vrijdag, zaterdag en zondag. Meer informatie op www.zwanburgerroute.nl.

Subsidie

De route werd indertijd mede dankzij subsidie van de ANWB, Provincie Zuid-Holland, het kwaliteitsimpuls Groene Hart en de Europese POP subsidie gerealiseerd.