Akzo Nobel

Anticonceptie-implantaat ImplanonTM verkrijgt goedkeuring in de VS

Arnhem, 18 juli 2006 -- De Amerikaanse gezondheidsautoriteit (FDA) heeft goedkeuring verleend aan ImplanonTM. Hierdoor krijgen vrouwen in de VS de mogelijkheid gebruik te maken van dit anticonceptie-implantaat, dat ontwikkeld is door Organon, Akzo Nobels activiteit op het gebied van de humane gezondheidszorg.

Implanon, met als werkzaam bestanddeel 68 milligram etonogestrel, is ongeveer zo groot als een lucifer. Deze anticonceptiemethode biedt tot drie jaar lang dagelijks bescherming tegen ongewenste zwangerschap en is het eerste en enige te implanteren anticonceptiestaafje ter wereld. Het voorbehoedmiddel, wereldwijd door meer dan 2,5 miljoen vrouwen gebruikt, werd in 1998 geïntroduceerd en is momenteel in meer dan 30 landen verkrijgbaar. "Implanon is een zeer innovatief voorbehoedmiddel. Organon onderstreept hiermee dat zij er voortdurend naar streeft haar leidende positie in gynaecologie te behouden", aldus Toon Wilderbeek, binnen Akzo Nobels Raad van Bestuur verantwoordelijk voor Pharma. "Wij zijn verheugd over de goedkeuring van de FDA voor Implanon. Dit betekent een echte vooruitgang in de anticonceptietechnologie en zal vrouwen een verhoogd vertrouwen geven als het gaat om anticonceptie."

Implanon is een flexibel kunststof staafje dat bij de vrouw door een arts direct onder de huid wordt ingebracht aan de binnenzijde van de bovenarm. Het gaat om een eenvoudige ingreep in de behandelkamer waarna het staafje doorgaans niet meer zichtbaar is. Het voorbehoedmiddel scheidt vervolgens gedurende drie jaar constant een lage dosis van het hormoon progestageen (etonogestrel) af. Het staafje kan op ieder gewenst moment op verzoek van de gebruikster worden verwijderd en de vruchtbaarheid van de vrouw zal vervolgens snel weer terugkeren op het natuurlijke niveau overeenkomstig haar leeftijd. Implanon moet aan het eind van de driejarige periode worden verwijderd en kan op dat moment desgewenst worden vervangen door een volgend Implanon-staafje als er behoefte bestaat aan verdere anticonceptie.

Organon USA zal landelijk een klinisch trainingsprogramma opzetten om artsen te trainen in het inbrengen en verwijderen van Implanon. Alleen artsen, opgeleid via door Organon ondersteunde programma's, kunnen Implanon voorschrijven aan hun patiënten. De start van het klinische trainingsprogramma staat gepland voor later dit jaar en naarmate het trainingsprogramma vordert, zal Implanon in de loop van 2007 voor een bredere groep beschikbaar komen.
- - -

Akzo Nobel nv

Velperweg 76

Postbus 9300

6800 SB Arnhem

Nederland

Tel. (026) 366 43 43

Fax (026) 366 49 40


Noot voor de redactie

Organon
Organon ­ met gedeeld hoofdkantoor in Roseland (New Jersey) in de VS en Oss ­ ontwikkelt, produceert en verkoopt innovatieve receptplichtige medicijnen die de gezondheid en kwaliteit van het leven verbeteren. Door een combinatie van onafhankelijke groei en samenwerking met partners streeft Organon ernaar een van de leidende biofarmaceutische bedrijven te worden of te blijven op elk van de therapeutische gebieden: fertiliteit, gynaecologie, anesthesie en centraal zenuwstelsel. Er wordt ook onderzoek uitgevoerd op het gebied van immunologie en oncologie. Organons producten worden in meer dan 100 landen op de markt gebracht, vanuit meer dan 60 lokale vestigingen. Organon - dat 14.100 medewerkers heeft en in 2005 een totale omzet behaalde van of EUR 2.425 mln - is Akzo Nobels business unit op het gebied van humane farma.

Akzo Nobel
Akzo Nobel is een toonaangevende Global Fortune 500-onderneming met een notering aan zowel Euronext Amsterdam als NASDAQ. Wij zijn ook opgenomen in de Dow Jones Sustainability Indexes en de FTSE4Good Index. Onze multiculturele organisatie met hoofdkantoor in Nederland voorziet afnemers wereldwijd van producten voor humane en veterinaire farma, verven en lakken, en chemische producten. Wij hebben circa 61.500 medewerkers en zijn actief in vier segmenten - humane en veterinaire farma, verven en lakken, en chemische producten - verdeeld over 13 business units met operationele activiteiten in meer dan 80 landen. De geconsolideerde omzet over 2005 bedroeg EUR 13,0 miljard. De financiële resultaten over het tweede kwartaal worden op 20 juli 2006 bekendgemaakt.

Internet: www.akzonobel.com, www.organon.com, www.implanon-usa.com