Waterschap Roer & Overmaas


17-07-2006

Persinformatie: Waterschap Roer en Overmaas bestrijdt bacterievuur

Waterschap Roer en Overmaas bestrijdt het gevaarlijke bacterievuur op enkele van haar percelen op het plateau van Margraten. Medewerkers van het waterschap constateerden tijdens één van de controlebeurten het bacterievuur in de struiken en hebben onmiddellijk een groot offensief gestart tegen het bacterievuur. De struiken en de besmette meidoorns worden tot op de grond toe afgezet en verbrand.

Het waterschap pakt eerst die percelen aan die in de directe omgeving staan van fruitplantages. Ook heeft het waterschap daar waar mogelijk eigenaren van percelen gewaarschuwd waar ook besmetting is geconstateerd. Waarschijnlijk is het koude voorjaar de oorzaak van deze uitbraak. Waterschap Roer en Overmaas denkt nog deze hele week volop bezig te zijn met de bestrijding van het bacterievuur.

Bacterievuur is een plantenziekte die wordt veroorzaakt door een bacterie. De naam wijst al op het karakteristieke van de ziekte, namelijk het bruinzwart verkleuren en verschrompelen van bloesems, takken en twijgen alsof ze door vuur verschroeid zijn. Hagen worden over het algemeen niet aangetast omdat zij niet in bloei komen doordat ze tijdig gesnoeid worden.

Hoe is bacterievuur te herkennen?
Bacterievuur is te herkennen aan het zwart verkleuren van eerst de jonge vruchtjes en later steeltjes. Soms zijn maar enkele bloemen in een cluster aangetast. De verkleuring trekt door in het hout. Bladeren en jonge topscheuten krullen om en verkleuren bruin tot zwart en verkleuren daarna verder naar beneden toe. Zijn de scheuten stug dan buigen ze niet gemakkelijk om waardoor de aantasting moeilijker is te herkennen.
Aantasting van het bacterie dringt tot in het dikke hout door en omringt de takken. Hele takken verwelken en sterven vervolgens af. De bladeren en vruchten blijven vaak tot in de winter verdroogd aan de afgestorven takken hangen.
Soms vormen zich druppels wit tot geelwit bacterieslijm en later van geelbruin tot oranje. Na het aansnijden van de bast wordt een roodbruine, gevlamde verkleuring zichtbaar. Vruchten die zijn aangetast (bijvoorbeeld na hagel) Deze vertonen bruine plekken met een glazige rand. Binnen de vrucht zitten vaak holten met vuilwit bacterieslijm.