MINBZK: Opvang Nederlanders uit Libanon

Ministerie bzk

http://www.minbzk.nl

Opvang Nederlanders uit Libanon

Vannacht en vanochtend zijn ongeveer 250 mensen uit Libanon teruggekeerd naar Nederland, waarvan een groot deel mensen met een Nederlands paspoort of hun directe verwanten. De meeste mensen hebben opvang geregeld bij familie of vrienden. 63 van hen - voornamelijk vrouwen en kinderen - zijn ondergebracht in hotels in de omgeving van Eindhoven. Zij zullen morgen hun intrek kunnen nemen in appartementen van het COA in Almere. Het betreft hier een tijdelijke opvang, in beginsel voor twee maanden. Er zal zo snel mogelijk gestart worden met het inventariseren van de wensen van deze mensen. De overheid biedt waar mogelijk ondersteuning, bijvoorbeeld door te helpen - mocht dit gewenst zijn - bij het zoeken naar definitieve woonruimte in Nederland.

De coördinatie van de verdere opvang gebeurt door het ministerie van BZK en er wordt nauw samengewerkt met de ministeries van Defensie, Buitenlandse Zaken, SZW, VROM, VWS en het COA. De kosten van de opvang in Almere worden betaald door de rijksoverheid.

De gemeubileerde appartementen zijn voorzien van eigen sanitaire voorzieningen, was- en droogmachine, een keuken, vier slaapkamers en een woonkamer. Gezinnen krijgen ieder een eigen appartement. Het appartementencomplex voorziet verder in een peuterzaal, een recreatieruimte en Internetvoorzieningen. Het appartementencomplex is eigendom van het COA en voorheen gebruikt als opvangcentrum.

De verwachting is dat op korte termijn meer Nederlanders die nu nog in Libanon zitten, zullen terugkeren naar Nederland. Het is echter onduidelijk wanneer ze zullen arriveren. Zij zullen uiteraard op vergelijkbare, zorgvuldige wijze door de Nederlandse overheid worden opgevangen.


Noot voor de redactie,