Llink


Rotterdam, 17 juli 2006


-PERSBERICHT-

Kogels contra kinderrechten in LLiNK Warzone

In de tweede aflevering van LLiNK Warzone gaat de twintig- jarige Simone Cobben naar haar geboorteland Colombia. In Colombia woed al vele jaren een bloedige burgeroorlog waar maar weinig over bekend is. 14.000 kinderen tussen de acht en achtien jaar zijn actief betrokken in deze oorlog, ook wel aangeduid als La Violencia. Het recruteren van minderjarigen voor oorlogsgeweld wordt als een van de meest grove aantastingen van de Rechten van het Kind gezien. De kinderen worden gedreven door honger en ellende en leven van berovingen en intimidaties. Ze hebben geen keus: samenwerken met paramilitaire organisaties of de kogel. LLiNK Warzone Colombia is 19 juli om 23:40 op Nederland 3.

Ontvoeringen, bomaanslagen en meedogeloze moordparijen vormen de dagelijkse handelingen van de vele groeperingen, die elkaar in Colombia bestrijden: linkse rebellenlegers als FARC en ELN, ultrarechtse paramilitaire organisaties, verenigd in de Autodefensas Unidas de Colombia (AUC) en het Colombiaanse leger, dat soms nauw met de paramilitairen samenwerkt. Buiten de grote steden regeert niet de overheid, maar spreken bommen en geweren van rebellen en paracos (paramilitairen) het laatste woord.

AUC, FARC en ELN werven kindsoldaten via hun websites of via ronselaars met geld, moderne kleding of mobiele telefoontjes. Wie zich bij het leger aansluit verliest al zijn of haar rechten. Om de jongeren in te wijden worden ze gedwongen deel te nemen in het doden van een gevangene of een verrader. Het lot van de gerekruteerde jongens en meisjes bestaat uit roven, vechten, zich prostitueren, mensen afpersen, mishandelen en moorden, vaak totdat hun eigen dood volgt.

In verschillende gesprekken met ex-kindsoldaten worden schokkende verhalen verteld. Zo verteld een 17-jarige ex-guerillera hoe zij voetbalde met het hoofd van de man die zij had moeten doden en een 16-jarige FARC-rebel die zijn 'lef' moest bewijzen door een ongehoorzaam meisje te vermoorden.

Simone Cobben is geboren in Bogota en als baby van zeven maanden door een Nederlands stel geadopteerd. Ze kwam terecht in het Brabantse Berlicum. Eind 2002 speurde KRO Spoorloos Simone's natuurlijke moeder op. Simone werd uitgenodigd door Save the Children Nederland om haar leven als jongere in Nederland en dat van haar leeftijdsgenoten in haar geboorteland te kunnen vergelijken.

LLiNK Warzone Colombia is mede mogelijk gemaakt door Save the Cildren. Save the Cildren Nederland betrekt kinderen, jongeren en volwassenen wereldwijd bij de gezamenlijke strijd om de rechten van een kind in ontwikkelingslanden. Zij hebben recht op een leven zonder armoede en honger, waarin het zich veilig kan ontplooien en zelfstandig kan werken een goede toekomst te verwezenlijken.

LLiNK Warzone is woensdag 19 juli om 23:40 uur te zien op Nederland 3. LLiNK Warzone is een programma van LLiNK. Met haar programma's wil LLiNK kijkers en luisteraars inspireren een bijdrage te leveren aan een vrije, eerlijke en duurzame wereld. LLiNK zendt uit op Nederland 3, Radio 1, 3FM, 747AM en www.LLiNK.nl.


---

EINDE PERSBERICHT