Politie Friesland

Politieberichten van woensdag 19 juli

Fryslân, 19-07-2006 o Politieberichten van dinsdag 18 juli 07.00 uur t/m woensdag 19 juli 07.00 uur

Heerenveen: twee gewonden bij aanrijding
De politie heeft dinsdagochtend geassisteerd bij een aanrijding op de Nije Fjildwei. Een 61-jarige automobilist uit Heerenveen reed vanuit een zijweg de rijbaan van de Nije Fjildwei op. Hij zag hierbij een 33-jarige automobilist uit Leeuwarden over het hoofd. Een frontale botsing was het gevolg, waarbij de 61-jarige man met zijn auto in de sloot belandde. Beide bestuurders hadden lichte verwondingen, die op de plaats van het ongeval door ambulancepersoneel werden behandeld. Beide autos liepen behoorlijke schade op en moesten door een bergingsbedrijf worden weggesleept.

Oudeschoot: fietsster gewond
De politie heeft dinsdagochtend geassisteerd bij eenzijdig ongeval op de Amperelaan. Een 77-jarige fietsster uit Oudeschoot verloor door onbekende oorzaak de macht over het stuur en kwam ten val. De vrouw werd met letsel aan de arm per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Heerenveen.

Jutrijp: vogelkijkhut vernield
De politie stelt een onderzoek in naar het vernielen van een vogelkijkhut aan de Grevinnewei. Tussen vrijdagmiddag en zaterdag werden twee van de drie palen, waarop de vogelkijkhut is gebouwd, doormidden gezaagd. De vogelkijkhut is vervolgens ingestort en in het riet terechtgekomen. De hut raakte zwaar beschadigd. De schade kan oplopen tot 15.000 euro. Een 31-jarige inwoner van Augustinusga deed namens Staatsbosbeheer aangifte.

Dokkum: politie lost groot aantal diefstallen op
De politie heeft met de aanhouding van een 22-jarige inwoner van Twijzelerheide en een 21- jarige inwoner van Zwaagwesteinde een groot aantal diefstallen opgelost. Op dinsdag 30 mei werden de twee aangehouden nadat ze een gasfles bij een bedrijf aan de Betterwird in Dokkum hadden gestolen. De verdachten werden ingesloten, waarna ze uitgebreid zijn gehoord. Bij de verdachten werden een groot aantal gestolen goederen aangetroffen.

Deze goederen bestonden uit twee boten, twee rubberboten, twee brandstoftanks, twee buitenboordmotoren, vier gascilinders, een aantal kettingen, een trilplaat, een gaskachel en een vacuumpomp. In totaal zijn 21 aangiftes onderzocht. De aangetroffen goederen zijn inmiddels weer teruggegeven aan de rechtmatige eigenaren.

De mannen waren onder andere actief in Grou, Leeuwarden, Burgum, Zwaagwesteinde, Dokkum en Kollum. Door de verdachten werden de gestolen goederen onder andere via internet te koop aangeboden en verkocht. Op deze manier voorzagen de mannen in hun levensonderhoud. De 21-jarige man uit Zwaagwesteinde is na verhoor in vrijheid gesteld in afwachting van verdere vervolging. De 22-jarige man uit Twijzelerheide zit nog vast.
Zie ook de politieberichten van 30 mei.

Fryslân: verdachte na aanrijding en getuigenoproep alsnog aangehouden De politie heeft dinsdagavond een 40-jarige inwoonster van de gemeente Wûnseradiel aangehouden op verdenking van het doorrijden na een aanrijding. De vrouw had dinsdagochtend op de Harddraversweg in Joure een 16-jarige fietsster uit Joure aangereden, maar reed daarna, met een beschadigde voorruit, door. Het slachtoffer is eerst naar het ziekenhuis van Heerenveen vervoerd, maar later naar het UMCG in Groningen overgebracht. Over haar letsel zijn geen details bekend. De politie maakte dinsdagmiddag via Omrop Fryslân radio melding van de aanrijding en vroeg de hulp van het publiek om de bestuurster te traceren. Naar aanleiding van deze oproep meldde een getuige zich bij de politie die de beschadigde personenauto in Noordwest Fryslân had zien rijden. Dankzij de combinatie van politieonderzoek en de tip kon de verdachte aan het begin van de avond in de gemeente Wûnseradiel alsnog aangehouden worden. De verdachte is door de politie verhoord en voor nader onderzoek ingesloten. Haar rijbewijs is tevens ingevorderd.

Balk: politie onderzoekt diefstal buitenboordmotoren
De politie stelt een onderzoek in naar de diefstal van zes buitenboordmotoren. In de nacht van maandag op dinsdag werden de buitenboordmotoren, die achter zes Valken zaten, weggenomen. De zes zeilboten lagen afgemeerd in de Luts nabij de Tsjamkedykje. De technische recherche van de politie Fryslân stelt een onderzoek in. Een 31-jarige inwoonster van Sneek deed aangifte.

Delfstrahuizen: inbraak in woning
De politie stelt een onderzoek in naar een inbraak in een woning aan de Marwei. Woensdagochtend vroeg kwam men vermoedelijk binnen door een openstaand raam. Er werden onder andere een mobiele telefoon, een koffer en een geldbedrag van enkele honderden euros weggenomen. De technische recherche van de politie Fryslân stelt een onderzoek in. De 53-jarige bewoner deed aangifte.

Langweer: twee gewonden bij brand op zeilboot
De politie heeft dinsdagavond laat geassisteerd bij een brand op een zeilboot die lag afgemeerd aan Pontdijk. Bij de brand raakten een 42-jarige inwoner en een 42-jarige inwoonster uit Nuenen gewond. De twee waren bezig om een campinggazblikje onder een lamp te draaien. Hierbij is waarschijnlijk wat gas uit het blikje ontsnapt. Een brandend waxinelichtje zorgde er vervolgens voor dat er brand ontstond aan boord. De schipper sprong overboord en werd door omstanders uit het water gehaald. Hij liep brandwonden op en is per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Groningen. Diezelfde omstanders haalden ook een brandend dekzeil van het schip en blusten de brand, waardoor de vrouw het brandend schip kon verlaten. Zij liep ook brandwonden op en werd per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Heerenveen. De zeilboot liep schade op aan de dektent, zeil en midschip aan bakboordzijde.

Oldeberkoop: man gewond bij aanrijding
De politie heeft dinsdagochtend geassisteerd bij een aanrijding op de Noordwolderweg. Een 49-jarige automobilist uit Noordwolde remde af voor een overstekende kat. Een 41-jarige vrachtwagenchauffeur uit Ureterp, die achter de bestuurder uit Noordwolde reed, zag dat te laat en een aanrijding was het gevolg. De 49-jarige man kwam met zijn auto tegen een boom tot stilstand. Hij is door de brandweer uit zijn auto gehaald en met nek- en rugletsel per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Heerenveen.

Drachten: rijden tijdens rijverbod
De politie heeft dinsdagavond een 37-jarige bromfietser uit Drachten op de Lidlum aangehouden op verdenking van het rijden onder invloed en het rijden tijdens een rijverbod. Agenten zagen de man rijden op zijn bromfiets, waarna hij een stopteken kreeg. De man ging er echter vandoor en reed naar de Lidlum. Hier werd hij aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. Op het bureau werd een blaastest bij de man afgenomen. Hij blies 1095 ug/l. Goed voor een rijverbod van 14 uur. De man kreeg een proces-verbaal en zijn bromfiets werd in beslaggenomen.

Tjerkwerd: aanrijding met letsel
De politie is dinsdagavond bij een aanrijding geweest op de Sudergoawei. Een 19-jarige automobilist uit Dedgum reed over de Bolswarderweg. Op de kruising met de N359 verleende de man geen voorrang aan de voor hem van rechtskomende motor, bestuurd oor een 45-jarige inwoner van Bolsward. Deze kwam uit de richting van Bolsward. De automobilist verklaarde gehinderd te zijn door de laagstaande zon. De motorrijder is met onbekende verwondingen per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Sneek.

Hurdegaryp: politie vordert rijbewijs in na alcoholgebruik De politie heeft woensdagochtend vroeg het rijbewijs van 40-jarige automobilist uit Noardburgum ingevorderd. Agenten zagen de man op de Rijksstraatweg rijden. Hierbij maakte hij al slingerend gebruik van twee rijstroken. De man kreeg een stopteken, waarna een blaastest bij de man werd afgenomen. Hij bleek te hebben gedronken. Op het politiebureau blies hij 670 ug/l. De man kreeg een proces-verbaal en zijn rijbewijs werd ingevorderd.

Wolvega: snelheidscontrole beloont met ijsje
De politie heeft dinsdagmiddag een snelheidscontrole gehouden op de Lycklamaweg. Bewoners hadden de meldkamer gebeld dat er zo snel werd gereden. Hierop is de politie met een lasergun ter plaatse gegaan. Ter plaatse mag 50 worden gereden, er werden in een uurtje tijd drie bekeuringen uitgeschreven, eenmaal voor het niet dragen van de gordel en tweemaal voor snelheid, namelijk 64 en 65 km per uur. Er waren veel tevreden reacties van omwonenden die de agent op een ijsje trakteerde.

Ried: vrouw overleden
Dinsdag omstreeks 18.00 uur was een aantal jongeren aan het zwemmen in de haven aan de Nieuweweg. Op enig moment voelt een jongere iets tegen zijn been aankomen. Het blijkt het stoffelijk overschot te zijn van een 45-jarige inwoonster van Ried. De vrouw wordt op de wal gebracht, waarna de politie wordt gewaarschuwd. De technische recherche van de politie Fryslân heeft een onderzoek ingesteld. Waarschijnlijk is de vrouw onwel geworden en daarna in het water gevallen en verdronken.

Wolvega: vluchtende verdachte aangehouden
De politie wilde woensdagochtend vroeg een 38-jarige motorrijder uit Den Helder controleren op de Stellingenweg. Bij het zien van de politie ging de man er met grote snelheid vandoor. De man verdween in de richting van de Hoofdweg en de Eikenlaan. Op de kruising Eikenlaan en Drafsportlaan kwam de verdachte met zijn motor ten val. De motor gleed over de groenstrook en de verdachte gleed tegen een daar staande houten paal. Onmiddellijk is door de politie een ambulance besteld. De man weigerde echter te blijven liggen. Ondertussen had de politie een dranklucht bij de man geroken. Nadat hij elke medische hulp van de ambulancebroeders had geweigerd is de man naar het politiebureau gebracht. Op het bureau weigerde de man de ademanalyse. In de tassen van de motor werd een ploertendoder aangetroffen. Deze werd in beslag genomen. De man is ingesloten.