STANMORE (tm) kunstheup ruim 40 jaar uitstekende resultaten.

Biomet nederland b.v.

STANMORE(tm) kunstheup: ruim 40 jaar uitstekende resultaten

Dordrecht, 19 juli 2006. Per jaar wordt bij ongeveer 20.000 Nederlanders het heupgewricht vervangen door een zogenaamde kunstheup. In april 1963 werd de eerste STANMORE(tm) heupprothese geïmplanteerd. Deze heup is nagenoeg de enige heupprothese waarvan de originele vorm en oppervlaktebehandeling door de jaren heen ongewijzigd is gebleven. De STANMORE(tm) heeft meer dan uitstekende klinische resultaten. Recente Nederlandse 20-22 jaar follow-up studies (zie referenties 2 en 3) tonen resultaten met een overleving van 91% tot 93.5%.

Gewrichtsslijtage is een aandoening die bij veel mensen voorkomt. In medische termen wordt dit 'artrosis deformans' of kortweg 'artrose' genoemd. Dit is een normale slijtage veroorzaakt door het verouderingsproces. Artrose kan voorkomen in alle gewrichten van het menselijk lichaam, dus ook in het heupgewricht. Het plaatsen van een heupprothese, oftewel het vervangen van het heupgewricht door implantaten, is een veel voorkomende operatie. Hierbij wordt de techniek en de keuze van het materiaal aangepast aan de aard van de aandoening, de slijtage, de botkwaliteit en de leeftijd en activiteit van de patiënt. Een totale heupprothese is zeer effectief in de bestrijding van pijnklachten en het functioneel herstel.

De kracht van de STANMORE(tm) heupprothese zit in de eenvoud van het ontwerp en de biomechanische eigenschappen. Het ontwerp is van professor John Scales en dr. John Wilson van het Royal Orthopaedic Hospital te Stanmore en het Institute of Orthopaedics, University of London. De STANMORE(tm) heupsteel is gemaakt van Cobalt Chroom voor maximale sterkte en verkrijgbaar in standaard en rechte stelen in verschillende maten en diverse offset mogelijkheden. Voor de vervanging van de heupkom kan tevens een ruime keuze gemaakt worden uit ArCom(r) polyethyleen, keramiek of de innovatieve metaal/metaal combinaties. Zowel de heupkom als de heupsteel worden uiteindelijk met botcement (polymethylmetacrylaat, een twee componenten lijm) aan het bot gefixeerd.

Biomet is wereldwijd leider in het ontwikkelen en produceren van gewrichtsvervangende implantaten zoals heupen, knieën, schouders en ellebogen. De STANMORE(tm) heupprothese maakt deel uit van dit portfolio. Biomet heeft ruim 6000 teamleden in dienst. Naast het hoofdkantoor in Indiana (USA) heeft Biomet productie- en/of kantoorfaciliteiten op meer dan 50 locaties. De Biomet Europe Group is gehuisvest in Dordrecht en wordt vertegenwoordigd door filialen in achttien Europese landen.

Meer informatie Simone Rietdijk (Medical Manager)
BIOMET NEDERLAND BV Hilbrand Bodewes (Marketing Director)
078 - 629 29 29

Referenties

1. Murray DW, Carr AJ, Bulstrode CJ. Which Primary Hip Replacement? JBJS, 1995 77-8 520-7.
2. Deutman R. Long Term Survivorship of the STANMORE Hip 21-23 Year Follow-up Study. Presented at the ISTA Meeting, Marseilles, France, October 1998.
3. The STANMORE total hip replacement; a 22-year follow-up. Gerritsma-Bleeker CLE, Deutman R, Mulder ThJ, Steinberg JDJ. J Bone Joint Surg 2000;82-B:97-102.
4. Guy JG. A Radiographic and Clinical Review of Primary STANMORE Total Hip Replacements carried out between October 1974 and January 1978. Presented at the 2nd Domestic Congress, European Hip Society, Beaune, France, June 1998.
5. Britton AR, Murray DW, Bulstrode CJ, McPherson K, Denham RA. Long Term Comparison of Charnley and STANMORE Design Total Hip Replacements. JBJS 1996;78-B:802-8.
6. Marston RA, Cobb AG, Bentley G. Stanmore Compared with Charnley Total Hip Replacement. A Prospective Study of 413 Arthroplasties