Unicef



Verklaring van Unicef en Wereldgezondheidsorganisatie over situatie in Libanon
19 juli 2006, New York/Genève/Amman/Beiroet - Unicef en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) maken zich grote zorgen om het lot van de bevolking van Libanon. Door de militaire acties van Israël zijn in Libanon meer dan 200 doden gevallen en zijn ruim 550 mensen gewond geraakt. Honderdduizenden mensen zijn voor het geweld op de vlucht geslagen. Meer dan 30.000 mensen bivakkeren in scholen en parken in en buiten de hoofdstad Beiroet.

Verwoesting in Libanon... Foto: Reuters/Karim Verwoesting in Libanon... Foto: Reuters/Karim

Onder de doden zijn tientallen kinderen. Ook zijn veel kinderen gewond geraakt. Het is moeilijk om medische hulpmiddelen en ambulances naar het getroffen gebied te krijgen. Om nog meer doden te voorkomen, is het noodzakelijk dat gewonden, zieken en zwangere vrouwen ongehinderd gebruik kunnen maken van gezondheidszorg.

De hulp van Unicef en de WHO Unicef en de WHO werken in Libanon samen met diverse partners om zoveel mogelijk levens te redden en te beschermen. Daarnaast ondersteunen ze de hulpverlening op het gebied van gezondheidszorg, water en sanitatie, onderwijs en psychosociale zorg. In samenwerking met het Libanese ministerie van gezondheidszorg zorgen ze voor medicijnen voor (chronisch) zieken. In Libanon lijden veel mensen aan hart- en vaatziekten en diabetes. Ook krijgt de getroffen bevolking waterzuiveringsmiddelen, om te voorkomen dat mensen ziek worden door vervuild water. Moeders en kinderen krijgen versterkend voedsel, voedingssupplementen en middelen tegen diarree.

... en in Safed in het noorden van Israël. Foto: Reuters/Magen ... en in Safed in het noorden van Israël. Foto: Reuters/Magen

De WHO onderzoekt samen met de autoriteiten welke gezondheidszorg nu het meest dringend nodig is. Unicef zorgt ervoor dat generatoren in een aantal gezondheidscentra in het zuiden van het land kunnen blijven functioneren.

Volgende week oproep van de VN De Verenigde Naties zullen volgende week een oproep aan de internationale gemeenschap doen om de hulp aan Libanon de komende drie maanden financieel te steunen. Unicef zal met het gevraagde bedrag onder meer de zorg voor voor schoon water, sanitaire voorzieningen en materialen voor sport en spel op scholen financieren. Ook kunnen hiermee medicijnen en de bescherming van kinderen worden betaald. De VN-kinderrechtenorganisatie ziet toe op hun geestelijk welzijn, voorkomt dat kinderen gescheiden worden van hun familie en zal familieleden van alleenstaande kinderen zo snel mogelijk opsporen.