Gemeente Hoogezand-Sappemeer

Illegale paardenstal (18 juli 2007)

De heer en mevrouw Bronsema, die in Annerveenschekanaal wonen, moeten een illegaal gebouwde paardenstal op het perceel Pieter Venemakade 227 in Kiel-Windeweer verwijderen.

Zij zijn de huurders van dit perceel. Overleg tussen de gemeente en de heer en mevrouw Bronsema heeft geen resultaat gehad. Daarom besloten burgemeester en wethouders hen de last tot afbraak op te leggen onder de dwangsom van EUR 3.000 per week met een maximum van EUR 30.000. Deze maatregel gaat vier weken na de verzending van de brief in, die inmiddels aan de heer en mevrouw Bronsema is gestuurd.

De afdeling Bouwen en Wonen constateerde begin 2004 het bestaan van de paardenstal die 12 bij 5 meter groot is. Deze bouwactiviteit vond zonder bouwvergunning en in strijd met het bestemmingsplan plaats.

De grond heeft de bestemming Bedrijfsdoeleinden en mag uitsluitend voor dit doel worden gebruikt. Deze bestemming is in het belang van de daar gevestigde autohandel van de heer De Jonge, de eigenaar van het perceel. Een particuliere paardenstal valt er niet onder. Het is een bouwwerk dat normaal gesproken geen deel uitmaakt van bebouwing voor bedrijfsactiviteiten. Daarnaast gaat het om open agrarisch landschap waardoor de stal niet past in de bebouwingsstructuur van het lint in de gemeente Aa en Hunze. De gemeente stelde de heer en mevrouw Bronsema nog een laatste termijn voor de verwijdering van de paardenstal. De termijn liep af op 1 mei 2006.

De gemeente heeft de afgelopen jaren veel met de heer en mevrouw Bronsema overlegd over en veel ruimte geboden voor alternatieve oplossingen elders, bijvoorbeeld door verplaatsing van de paardenstal. Helaas bleek geen van de vier alternatieven haalbaar.

Geen legalisatie

Burgemeester en wethouders willen niet meewerken aan de legalisatie van de bouw en het gebruik van de paardenstal door daarvoor alsnog een vrijstelling van het bestemmingsplan en vervolgens bouwvergunning te verlenen. Ook zal de stal niet worden opgenomen in het nieuwe Bestemmingsplan Buitengebied dat in het voorontwerpstadium verkeert.