Gemeente Hilversum

Hilversums Piramideproject succesvol

19 juli 2006
De Hilversumse kinderen die deelnemen aan het zogenaamde Piramideproject doen het goed en scoren ook goed ten opzichte van het landelijke gemiddelde. Dat blijkt uit een evaluatie die de onderwijsbegeleidingsdienst Eduniek in opdracht van de gemeente Hilversum heeft uitgevoerd over de periode 2001-2005.

Piramide is onderdeel van het programma voor Voor- en Vroegschoolse Educatie (VVE) binnen het gemeentelijk onderwijsachter-standenbeleid. VVE beoogt de (taal-) ontwikkeling van kinderen in de leeftijd van 2 tot 6 jaar in een vroeg stadium te ontwikkelen en te stimuleren. Doel is de gemiddelde achterstand van 1,5 à 2 jaar bij aanvang van groep 3 in het basisonderwijs te verminderen dan wel weg te nemen. Sinds 2001 beoogt het Piramideproject minimaal 50% van alle doelgroepkinderen in Hilversum Oost en Hilversum Noord te bereiken. Instanties als GGD (consultatiebureau), welzijnsinstellingen (SIS), peuterspeelzalen, instellingen voor (naschoolse) kinderopvang (Stichting Kinderopvang Hilversum) en basisscholen werken onder de regie van de gemeente samen om een sluitende aanpak te realiseren.

In samenwerking met CITO is in kaart gebracht wat de ontwikkeling van de toetsresultaten is geweest van de kinderen die aan het project hebben deelgenomen. Het onderzoek laat ook zien hoe de resultaten in Hilversum zich verhouden tot de landelijke steekproef van CITO. Het blijkt dat de Hilversumse kinderen die deelnemen aan het Piramideproject goed scoren ten opzichte van het landelijke gemiddelde.

Overige punten uit de evaluatie


* De leidsters van de peuterspeelzalen en de leerkrachten van scholen hebben zich met volle inzet gericht op een goede uitvoering van de werkwijze.

* Het activiteitenprogramma van Piramide brengt structuur aan in het aanbod van de leidsters en de leerkrachten.
* De tutoring en de samenhang van de tutoring met het groepsprogramma wordt als een enorme winst ervaren.
* Het project draagt bij aan een goede ontwikkeling van de doelgroepkinderen, terwijl ook de groep in het algemeen een gunstige ontwikkeling doormaakt.

* Getracht moet worden het nivo vast te houden tot de hoogste groep van het basisonderwijs.

VVE na 1 augustus 2006
Als gevolg van gewijzigd rijksbeleid wordt het
onderwijsachterstandenbeleid voor scholen en gemeenten met ingang van
1 augustus 2006 herzien. De gemeente zal de huidige subsidiëring van de aan het Piramideproject deelnemende peuterspeelzalen en basisscholen ter overbrugging ook voor de periode 1 augustus 2006 tot en met 31 december 2006 voortzetten.