Gemeente Hilversum

Plan Wijkveiligheid Hilversum Oost klaar

19 juli 2006
Het derde van de zes Wijkveiligheidsplannen, die van Hilversum Oost, is klaar. Het college van b en w heeft er 11 juli, kennis van genomen en het plan gaat nu ter informatie naar de commissie bestuur. Het wijkveiligheidsplan is gebaseerd op het Integrale Veiligheidsplan (IVP) Hilversum 2003-2006. Doel is om een duidelijk beeld te krijgen van de veiligheidsproblematiek in alle Hilversumse wijken en om de eventuele problemen vervolgens snel en efficiënt aan te pakken.

Aanpak
Aan het daadwerkelijk maken van het plan gaat steeds een enquête vooraf. Zo ontstaat er zicht op de veiligheidsproblemen zoals de bewoners die ervaren. In wijkbijeenkomsten is met bewoners en betrokkenen gesproken over maatregelen en oplossingen. Een werkgroep van alle betrokken partijen, met als vaste deelnemers de wijkagenten van de Hilversumse politie en de opbouwwerkers van het SIS, heeft het plan gemaakt. Een klankbordgroep gaat nu de uitvoering volgen. Omdat ook de activiteiten van het ISV traject Over 't Spoor hierbij betrokken zijn, is de aanpak hier enigszins op aangepast. Het gebruikmaken van de Winterwijkwandelingen is hier een voorbeeld van.

De thema's in Oost
De belangrijkste punten van de bewoners van Hilversum Oost zijn te groeperen in de thema's Meer handhaving en surveillance door de politie, Leefbaarheid, Woninginbraak in de Maranathakerkbuurt en Astronomische buurt, Te hard rijdende auto's en Overlast van rondhangende jongeren.

Zichtbare politie
De politie zal in Oost voortaan zicht- en bereikbaarder zijn. Dat kan omdat er politieagenten op de fiets zijn bijgekomen, evenals een wijkagent. Daarnaast vraagt de politie aan de buurtbewoners zich via de wijkvereniging HOOH te laten gelden.

Onderhoud groen
Eén van de signalen rond Leefbaarheid gaat over slecht onderhouden tuinen. Niet iedereen heeft 'groene vingers' en vanwege ouderdom kunnen veel mensen hun eigen tuin niet meer onderhouden. De Lagere Tuinbouwschool zal worden benaderd voor stageplekken van jonge studenten, die vooral oudere mensen kunnen helpen met het opknappen van hun tuin. Zodra een wijk er beter uitziet, voelen de bewoners zich ook veiliger.

Nachtelijke buurtwandelingen
Het project Nachtelijke buurtwandelingen Liebergen, naar aanleiding van woninginbraken opgezet door vier vrijwilligers, krijgt begeleiding van de politie en van de gemeente.

Te hard rijden
Met het aanbrengen van 30 km signalering op de ventweg Kamrad, wordt voor iedereen duidelijk wat de limiet is. De te hoge snelheden zorgen voor onveilige situaties voor spelende kinderen.

'Succes op straat'
Een wijk- of jeugdagent gaat samen met een jongerenwerker op pad om zo meer grip te krijgen op jongeren en hun omgeving, jongeren verantwoordelijk te maken voor hun gedrag, vooroordelen weg te nemen en respect voor andere groepen te vergroten, overlast terug te dringen en om het contact van jongeren met autoriteiten te verbeteren. Deze aanpak wordt onder de naam 'Succes op straat' in verschillende gemeenten gevolgd. Onderzocht wordt of dit in Hilversum ook kan worden uitgevoerd.

Budget
Veel zaken kunnen met de bestaande capaciteit en het beschikbare reguliere budget worden gerealiseerd. Daar bovenop is er een budget van EUR 10.000,- . Dat budget moet verdeeld worden over 4 projecten die extra geld gaan kosten en die praktisch uitvoerbaar zijn. Mocht dit wijkveiligheidsbudget ontoereikend zijn, dan wordt het restant meegenomen in de budgetten van de uitvoerende afdelingen. Volstaan deze evenmin, dan worden de activiteiten opgenomen in de begroting 2007.

Meer informatie
U kunt het Wijkveiligheidsplan van Hilversum Oost opvragen bij mevr. Reina Andernach, telefoon 629 2012.