Gemeente Haaksbergen

Schaapskooi voor vijf jaar

Burgemeester en wethouders stellen de Stichting Schaapskudde Haaksbergen in staat om de ligboxenstal met wagenloods, kuilplaat en ongeveer drie hectare grond aan de Broekherunerweg 33 te huren en voor het stallen van de schapen geschikt te maken.

Het college compenseert het bedrijf van schaapsherder Hans Abbink, de Schapenhoeve v.o.f., voor de extra kosten die men heeft moeten maken voor allerlei tijdelijke huisvestingsoplossingen in de periode 2004 tot en met 2006.

Het college houdt zich hiermee aan de belofte die in de raadsvergadering van 19 april 2006 is gedaan - om alles in het werk te stellen om op korte termijn huisvesting voor de kudde te regelen. Wethouder Eshuis: Nadat de gemeenteraad in 2003 besloot mee te werken aan de vorming van een eigen Haaksbergse schaapskudde, zijn hierover onder meer afspraken gemaakt met de herder Hans Abbink en zijn vrouw. Er is een stichting gevormd die als doel had de mogelijkheden te onderzoeken om een schaapskooi te realiseren in de buurt van het Haaksbergerveen. Daar is ook budget voor beschikbaar gesteld. Maar helaas is dat nog steeds niet gelukt. Ondertussen moest de herder wel keer op keer een tijdelijke oplossing regelen wat voor veel stress en zelfs financiele problemen zorgde. Het scheelde niet veel of hij haakte af. Terecht heeft de gemeenteraad onlangs aangedrongen om te zorgen voor een praktische oplossing op korte termijn. Het is weliswaar nog geen definitieve oplossing maar we hebben nu wel vijf jaar rust in de tent. Tijd om verder uit te zoeken hoe de kudde het best geëxploiteerd kan worden en een permanente huisvesting te regelen.

Aanpassing

Aan de Broekheurnerweg 33 (erve De Bosplaat) kunnen de 350 ooien, 20 geiten, 10 dekrammen en 50 jonge ooien bij veel sneeuw in de winter en tijdens de aflammerperiode van februari tot mei - afhankelijk van het weer ondergebracht worden. Overigens graast de kudde op de gronden van Staatsbosbeheer. De schuur moet voor het huisvesten van de kudde minimaal worden aangepast. Met name de bestaande stalinrichting van de ligboxenstal moeten gesloopt worden zodat één ruimte ontstaat. De Stichting Schaapskudde Haaksbergen zal dit doen en ook de noodzakelijke milieuvergunning aanvragen. Het college vraagt de raad ermee akkoord te gaan dat de kosten van aanpassen en het opstellen van de milieuaanvraag ten laste komen van het budget dat voor de schaapskooi beschikbaar is. De huurbedragen voor 2006 en 2007 kunnen binnen de begroting worden opgevangen. Voor de huur in 2008 t/m 2011 moet de gemeenteraad nog geld beschikbaar stellen. Dat kan bij de kadernota 2007 besproken worden.