Gemeente Haaksbergen

Centrumplannen nog niet rond

Nadat de gemeenteraad in februari, naar aanleiding van de door stedenbouwkundig architect Aad Trompert uit Amersfoort ontwikkelde plannen voor het Haaksbergse centrum, besloot met Rabo Vastgoed Zwolle BV een intentieovereenkomst af te sluiten en opdracht gaf de voorstellen op haalbaarheid te toetsen heeft een stuurgroep van beide partijen zich hiermee intensief bezig gehouden.

De stuurgroep heeft haar bevindingen recent aan B&W voorgelegd. Het college heeft de uitkomsten bestudeerd maar nog geen besluit kunnen nemen. Met name de financiële onderbouwing maakt dat op dit moment nog niet mogelijk.

Hoewel het college wel met de voorstellen van architect Trompert verder wil is op twee onderdelen meer duidelijkheid nodig. Dat betreft allereerst een indicatie van kosten die in de openbare ruimte gemaakt moeten worden als een afgeleide van de plannen. Zo is bijvoorbeeld gebleken dat wegen als Het Meuke, de Hibbertstraat en de Lansinkstraat aangepast moeten worden om het grotere verkeersaanbod goed te kunnen verwerken.

Voorts wil het College zekerheid dat Rabo Vastgoed BV bereid is het project te realiseren met de beschikbare maximale bijdrage van de gemeente van 2,75 miljoen euro. De stuurgroeprapportage houdt de mogelijkheid van een fors grotere bijdrage van de gemeente open, hetgeen voor burgemeester en wethouders - gelet op de beschikbare middelen - niet aan de orde is. Wel zullen burgemeester en wethouders de gemeenteraad voorstellen het project niet te belasten met 'historische kosten', kosten van voorbereiding van voorgaande projecten.

Het college zal zich in haar vergadering van 22 augustus, de eerste voltallige collegevergadering na de vakanties, opnieuw over de voorstellen buigen.