Ingezonden persbericht


Persbericht

Amsterdam,19 juli 2006

NIP verheugd: rechtbank vernietigt boete NMa over adviestarieven

Op 17 juli heeft de Rechtbank Rotterdam het besluit van de Nederlandse Mededingingsautoriteit van 24 april 2004 vernietigd. Het NMa had het NIP, de beroepsvereniging van psychologen, een boete opgelegd wegens het verstrekken van adviestarieven. De rechtbank heeft de NMa opgedragen een nieuw besluit te nemen met inachtneming van de inhoud van de uitspraak van de rechtbank. Het NIP is verheugd over het vonnis.

In april 2004 kregen het NIP en drie andere verenigingen van psychologen en psychotherapeuten hoge boetes opgelegd. De NMa meende dat het NIP door het op verzoek verstrekken van adviestarieven de Mededingingswet had overtreden. De adviestarieven zouden een mededingingsbeperkende strekking hebben. De boete voor het NIP was tweehonderdveertigduizend euro.

De rechtbank vindt het besluit van de NMa onvoldoende gemotiveerd. De NMa heeft nagelaten om aan te geven hoe de marktwerking voor de psychologische en psychotherapeutische dienstverlening zich zou hebben ontwikkeld zonder de adviestarieven. De rechtbank onderschrijft de visie van het NIP dat, bijvoorbeeld, voor een huisarts die wil doorverwijzen naar een psycholoog het uurtarief geen belangrijke factor is bij het maken van de keuze.

Het NIP heeft steeds aangegeven dat het beschikbaar stellen van adviestarieven niet bedoeld was om de mededinging te beperken, maar om de leden te ondersteunen bij het opstarten van een eigen praktijk. Verder heeft het NIP betoogd dat de markt van de psychologische dienstverlening niet op basis van prijsvorming werkt, maar op grond van de beschikbaarheid en deskundigheid van psychologen.

Volgens de rechtbank zijn genoemde gronden al voldoende om het besluit van de NMa te vernietigen. Daarom is geen oordeel gegeven over de andere bezwaren van het NIP, bijvoorbeeld over de hoogte van de boete.

Noot voor de pers

Nadere informatie wordt gegeven door mr Rein Baneke, directeur van het NIP

tel. (020) 410 62 31, e-mail directie@psynip.nl