Koninklijke Nederlandse Toeristenbond ANWB

Buitenland: Wegenwacht beleeft drukke tijd

Den Haag, 19 juli 2006

De wegenwachten van de ANWB beleven drukke tijden in Frankrijk en Italië. In totaal zijn er zes wegenwachten actief in Frankrijk in de gebieden rond Beaune, rond Blois ( Loire) en rond Aubenas ( Ardèche). In Italië zijn twee wegenwachten gestationeerd bij het Gardameer. De ANWB zet wegenwachten in om haar leden gedurende de drukste periode van de zomer nog beter van dienst te zijn.

De ANWB alarmcentrale kreeg afgelopen zaterdag 1300 telefoontjes te verwerken en verwacht komend weekeind veel drukte. Het steunpunt in Lyon kreeg in de eerste twee weken van juli 10 % meer problemen met auto's te behandelen dan in diezelfde periode vorig jaar.

De wegenwachten, die in het buitenland actief zijn, hebben een aantal tips om goed voorbereid met de auto op reis te gaan:


* Laat indien mogelijk voor vertrek een beurt uitvoeren door een garagebedrijf. Als de auto airco heeft, moet ook deze installatie worden nagezien en worden bijgevuld.


* Hou het peil van de motorolie en de koelvloeistof in de gaten. Tijdens de reis meerdere keren controleren.


* Let op vreemde geluiden. Vreemde geluiden van een auto kunnen duiden op een (naderende) storing.


* Controleer de conditie van de banden van de caravan. Als de banden van de caravan ouder dan vijf jaar zijn, moeten ze worden vervangen. Bij oude of verdroogde banden is het risico van klapbanden erg groot.


* Let op de verlichting van de caravan of aanhanger. Laat deze ruim van tevoren nazien. Kijk de reflectoren na. Zijn deze verbleekt of aan de binnenkant vervuild dan wijst dit op lekkage.


* Bekijk of de handrembreekkabel in goede staat is. Als de rafels van de staalkabel erbij hangen, vervang deze dan.


* Stekkerverbinding tussen auto en caravan. Schone aansluitingen zijn het beste voor storingsvrije werking. Spuit de stekker met been spray in om geoxideerde contacten te reinigen.

Persdienst ANWB
070 314 62 39 (Annelies Tichelaar)
070 314 62 88 (Markus van Tol)
070 314 62 54 (Ad Vonk)
070 314 78 03 (fax)