Politie Noord-Holland-Noord

Politie controleert waterverkeer in Den Helder

Den Helder, 19-07-2006 o De politie gaat de komende periode overlast en risicos van waterverkeer voor omwonenden en milieu extra aanpakken. Dat gebeurt op en rondom de binnenwateren van Den Helder. Varen is genieten, maar kent ook een aantal risicos. Te snel varen geeft bijvoorbeeld geluidshinder en leidt tot ergernis van bewoners. Onverantwoord varen beschadigt bovendien het milieu. Ook wordt er nog regelmatig gevaren onder invloed van alcohol. Dit levert zeer gevaarlijke situaties op. De politie verspreidt flyers. Hiermee worden bestuurders van motorboten gewezen op de spelregels. Daarnaast worden vaarcontroles gehouden.

Harder varen dan de maximaal toegestane snelheid en varen onder invloed van alcohol komen nog regelmatig voor. En dat betekent levensgevaarlijke situaties. Varen onder invloed van alcohol is zelfs een misdrijf, net als rijden met drank op. De minimale boete die hierop staat is 220 euro. De maximale vaarsnelheid overtreden betekent een boete van minstens 50 euro. Iemand die nog geen 18 jaar is, en wel een boot bestuurt die harder kan dan 20 km/u riskeert een boete van 110 euro.

Een ander fenomeen dat de politie tijdens de surveillance tegenkomt is het springen van bruggen in het water. Ook dit levert gevaarlijke situaties op want boten passeren regelmatig en het is niet bekend wat er allemaal op de bodem van een vaart ligt.

Een andere overtreding die een relatie heeft met vaaroverlast is het stichten van kleine brandjes tijdens het aanmeren met een boot. Dit levert schade op aan het milieu en veroorzaakt overlast voor omwonenden.

Varen is genieten, maar kent wel een aantal spelregels. De schipper moet in het bezit zijn van een vaarbewijs als de boot of jetski harder dan 20 km/u kan varen. Ook moet de schipper dan 18 jaar oud zijn. Een blusapparaat en zwemvesten moeten aan boord aanwezig zijn. En ook de dodemansknop moet zijn ingeschakeld. Een boot besturen onder invloed van alcohol is een misdrijf. Kinderen tussen de 12 en 16 jaar oud mogen alleen een motorboot besturen als die niet harder kan dan 13 km/u. Onder de 12 jaar mogen zij helemaal geen motorboot besturen.

Laatst gewijzigd 19-07-2006 13:59 | © Politie Noord-Holland Noord |