De Nederlandse Bank


Economische kapitaalmodellen voor financiële conglomeraten Nieuwsbericht

Datum leeg 19/07/2006

Economische kapitaalmodellen spelen een belangrijke rol bij de bepaling van de kapitaalsvereisten voor financiële instellingen. De afgelopen jaren heeft de Working Group on Economic Capital (WECM) onderzoek gedaan naar de verschillende risicomodellen bij zowel banken als verzekeraars. De resultaten van dit onderzoek zijn onlangs gepubliceerd in het boek Economic Capital Modelling.

Modellen voor de bepaling van economisch kapitaal spelen een centrale rol in zowel de eerste als de tweede pijler van het nieuwe Bazelse raamwerk voor kapitaalsvereisten en in het Solvency II project. Het gaat hierbij om modellering van bufferkapitaal op basis van de eigen economische visie van instellingen. Deze zogenoemde economische kapitaalmodellen worden voor financiële conglomeraten, die bankieren en verzekeren combineren, bovendien steeds belangrijker bij de identificatie van risico´s, prijsstelling en het beloningsbeleid.

Verdieping van kennis op het gebied van economisch kapitaalmodellering is daarom van cruciaal belang voor zowel instellingen als toezichthouders. Om hieraan een bijdrage te leveren heeft de Working Group on Economic Capital (WECM) in de afgelopen jaren onderzoek gedaan naar risicomodellering bij zowel banken als verzekeraars. In de WECM zaten experts van de grootste Nederlandse conglomeraten (ABN Amro, Fortis, ING en Rabo) en vertegenwoordigers van DNB en is destijds door de Raad van Financiële Toezichthouders, de Nederlandse Vereniging van Banken en het Verbond van Verzekeraars opgericht. De resultaten van deze groep werden eerder gepresenteerd op een door DNB op 12 mei 2005 georganiseerde conferentie (Integrated Supervision of Financial Conglomerates: Challenges for the Future).

[s?root.de_kennisBank.Nieuws__persberichten_en_speeches.DNB.Nieuws_200 6.Economische_kapitaalmodellen_voor_financi%C3%ABle_conglomeraten]