Novib

Oxfam International roept de gewapende groepen en de regering van Israël op onmiddellijk alle militaire aanvallen te stoppen.

Oxfam International roept de gewapende groepen en de regering van Israël op onmiddellijk alle militaire aanvallen te stoppen. Deze aanvallen hebben geleid tot grote aantallen burgerslachtoffers aan beide zijden van het conflict, tot een groeiende humanitaire crisis in Libanon en Gaza en een toenemende onveiligheid in Israël.

Alle partijen, samen met de internationale gemeenschap, moeten onmiddellijk de verantwoordelijkheid op zich nemen zodat het internationaal humanitair recht gerespecteerd wordt en burgers tegen het geweld worden beschermd.

Partners en staf van Oxfam zijn getuige van een groeiende humanitaire crisis in de regio en verlenen steun aan de slachtoffers. Oxfam schat dat, alleen in Beiroet al, meer dan 40.000 mensen ontheemd zijn. Het Internationale Rode Kruis meldt dat er in totaal 500.000 mensen in Libanon op de vlucht zijn geslagen. Tot op heden zijn meer dan 200 mensen gedood, vooral vrouwen en kinderen. Tegelijkertijd zijn Israëlische burgers het slachtoffer van raketaanvallen, waarbij 12 burgers zijn omgekomen en velen gewond zijn geraakt.

Terwijl elke staat het recht heeft om zich tegen gewapende aanvallen te beschermen, is de vernietiging door Israël van burgerinfrastructuur; waaronder bruggen, wegen en het vliegveld in Beiroet, onaanvaardbaar. Door deze aanvallen zijn burgers gedood, het heeft hen verhinderd conflictzones te ontvluchten en het maakt het verlenen van noodhulp zeer moeilijk.
Alle partijen in het conflict dienen hun plichten onder de Conventies van Geneve te erkennen: burgers moeten worden onderscheiden van strijders en de partijen dienen af te zien van aanvallen die de burgerbevolking treffen.

Terwijl de aandacht zich richt op de verslechterende situatie in Libanon en Israël, duurt de humanitaire crisis in Gaza voort. Een crisis die in omvang toeneemt. Sinds 28 juni zijn meer dan 90 Palestijnen gedood en 240 gewond. Het grootste deel van Gaza zit zonder elektriciteit. Door de Israëlische militaire acties en de voortdurende sluiting van Gaza voor het verkeer van goederen en mensen in beide richtingen, hebben tienduizenden gezinnen grote moeite om te overleven en hebben ze geen toegang tot voedsel, water en medische zorg.

Oxfam dringt er bij alle partijen op aan onmiddellijk de vijandigheden te staken om burgers te beschermen en een escalatie van de crisis te voorkomen waarbij de gehele regio betrokken zou kunnen worden.

Bron: Oxfam Novib, 19 juli 2006