Socialistische Partij

Arda Gerkens op bezoek bij Johan Enschedé en SDU

19-07-2006 * De Kamerleden van de SP gebruiken het reces natuurlijk niet alleen voor rust en bijtanken, maar gaan ook regelmatig het land in, op werkbezoek. Zo ging Arda Gerkens vandaag op bezoek bij de drukkerijen van Johan Enschedé en SDU. Deze drukkerijen verzorgen onder meer onze euro's en paspoorten - maar niet alleen voor Nederland.

Arda Gerkens Gerkens kreeg een uitgebreide toelichting op de drukprocedures en een rondleiding door de drukkerij. Enschedé drukt naast de euro's ook postzegels, waardepapieren en natuurlijk boekjes. Het bedrijf bestond onlangs 300 jaar en is van oudsher een van onze gelddrukkers.

Na uitleg bij het drukken en perforeren van de postzegels, waarbij directeur Arie Piet trots vertelde over de machines die zij hadden ontwikkeld ten behoeve van zelfklevende postzegelrolletjes, ging de tocht naar de gelddrukkerij. Ook daar werden de druk- en beveiligingstechnieken toegelicht, die mede door Johan Enschedé zelf zijn ontwikkeld. Gerkens zag met eigen ogen hoe scherp de beveiliging is - ook voor haar.

Daarnaast vertelde directeur Van de Welle van SDU welke beveiligingen er allemaal zijn aangebracht op het nieuwe paspoort en kreeg Arda Gerkens het specimen te zien van het nieuwe paspoort. Veel van de beveiligingsmethoden zijn ook door SDU ontwikkeld.

SDU, in handen van de overheid en onlangs in de verkoop gezet door minister Zalm, zal wellicht in buitenlandse handen komen. Gerkens is van mening dat het onwenselijk is dat ons paspoortenbeheer in handen komt van een buitenlands bedrijf.