Gemeente Nijmegen

Extra eisen mogelijk bij verhuur woningen

De gemeente Nijmegen kan vanaf volgend jaar in overleg met woningcorporaties extra eisen stellen aan woningzoekenden. Om zo problemen in een buurt aan te pakken of de samenstelling van de wijk een extra impuls te geven.

De mogelijkheid om eisen te stellen aan huurders van woningen staat in een nieuwe verordening van de Stadsregio KAN. Onder de noemer Lokaal Maatwerk kunnen gemeenten en corporaties daarmee flexibeler inspelen op lokale problemen. Voor maximaal twintig procent van de huurhuizen kunnen gemeenten en corporaties samen spelregels voor verhuur bepalen. Als er problemen zijn in een buurt of woningcomplex, kan de verhuurder eisen dat een aspirant-huurder inkomen uit werk heeft en een verklaring van goed gedrag kan overleggen.

Om concentratie van sociaaleconomisch zwakkere bewoners tegen te gaan, kunnen woningen met voorrang worden toegewezen aan huishoudens met een hoger inkomen. Andersom kunnen woningen in een betere buurt aan huishoudens met een laag inkomen worden toegewezen.

In Nijmegen is deze aanpak eerder op kleine schaal succesvol toegepast.

De nieuwe Regionale Huisvestingsverordening Stadsregio Arnhem-Nijmegen treedt in 2007 in werking en vervangt de oude regeling uit 2002. Voor tachtig procent van de huurwoningen verandert er niets in de toewijzing. Dit betekent dat corporaties woningen met voorrang blijven verhuren aan huishoudens met de langste meettijd. Voor starters is dat de inschrijftijd en voor doorstromers de woonduur.

Burgemeester en wethouders staan achter de meeste veranderingen in het toewijzingssysteem van huurhuizen. Wel vinden zij dat woningzoekenden beter geïnformeerd kunnen worden over huis en omgeving zodat ze minder snel een toegewezen woning weigeren. Momenteel weigert 75 procent van de huishoudens een toegewezen woning.

Tot 20 september kunnen behalve gemeenten, corporaties en instellingen ook individuele burgers inspreken op de voorgestelde verordening van het KAN.