Oproep Waterschap Rivierenland: met mate sproeien (18-07-2006)

Waterschap Rivierenland roept agrariërs in het hele rivierengebied op om terughoudend te zijn met het beregenen van hun land. Op dit moment is nog nergens in het beheergebied van het waterschap een beregeningsverbod nodig. Het waterschap hoopt, met medewerking van de agrariërs, de watervoorziening in stand te kunnen houden.

Door het warme en droge weer van de laatste tijd zijn veel agrariërs hun gewassen aan het beregenen. Zij gebruiken hiervoor water uit de sloot. Om te voorkomen dat het waterpeil in de sloot te ver zakt, is het dringende verzoek om zo zuinig mogelijk te beregenen. Daarnaast vraagt het waterschap om 's avonds of 's nachts te beregenen in plaats van overdag. Het water verdampt dan niet zo snel dus kan er effectiever gesproeid worden. Als de agrariërs verder de tijden van beregenen met elkaar afstemmen, kunnen ze om de beurt gebruik maken van het beschikbare water.

Het waterschap is nu extra alert op begroeiing in de sloten en zet zo nodig extra apparatuur en menskracht in. Zolang de droogte aanhoudt, zullen medewerkers van het waterschap de situatie van dag tot dag beoordelen. De meest recente informatie kunt u vinden op de deze website.