Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties

wetsvoorstel Veiligheidsregio's

Concept-Wet op de Veiligheidsregio's

19 juli 2006

Onlangs heeft het projectbureau Veiligheidsregio's van het ministerie van BZK het concept-voorstel van de `Wet op de Veiligheidsregio's' en bijbehorende concept-memorie van toelichting ter consultatie het land in gestuurd. In deze concepten zijn de uitgangspunten en doelstellingen van het kabinetsstandpunt Veiligheidsregio's en het beleidsplan Crisisbeheersing uitgewerkt. In het concept-wetsvoorstel is een groot aantal, uiteenlopende en complexe beleidsthema's neergeslagen. Hiermee krijgen de veiligheidsregio's een complete en solide basis. In dit stadium verdient met name het algemeen deel van de memorie van toelichting speciale aandacht, omdat de minister daarin in samenhang schetst hoe hij zich de vorming van de veiligheidsregio's concreet voorstelt. De veiligheidspartners is gevraagd om voor 15 september te reageren.

---

Kern van de wet Het waarborgen van de veiligheid van de burger is een van de kerntaken van de overheid. Om dit te realiseren is samenwerking op het juiste schaalniveau van belang, zodat adequaat opgetreden kan worden in geval van grootschalige incidenten en de slagkracht van alle partijen die betrokken zijn bij zowel de voorbereiding op als het daadwerkelijke optreden tijdens incidenten, groot is. De afgelopen jaren hebben gemeenten samenwerking gezocht met omliggende gemeenten om beter voorbereid te zijn op grootschalige incidenten.

De al ontstane samenwerking tussen gemeenten rond vraagstukken van veiligheid, wordt met deze wet verder gestimuleerd, geüniformeerd en gecodificeerd. Beoogd wordt om slagvaardige veiligheidsregio's te creëren waarin gemeenten, brandweer, geneeskundige diensten, de politie en andere partners effectief samenwerken om de veiligheid van burgers te waarborgen bij incidenten variërend van "dagelijkse" branden en ongevallen tot grootschalige rampen en crises.

Relatie met de nieuwe Politiewet Het concept gaat uit van de Politiewet 1993. Hiervoor is gekozen omdat beide wetten een eigen traject en een eigen tijdpad doorlopen tot aan de invoering. Wel wordt in dit concept rekening gehouden met het wetsvoorstel Nieuwe Politiewet, zodat als beide kracht van wet hebben, het regionaal politiebestuur samengevoegd kan worden met het bestuur van de veiligheidsregio.

Toezicht
Naar aanleiding van de resultaten van de Commissie Alders (Interbestuurlijk Toezicht), vindt er deze zomer een zogenoemde doorlichting plaats. De uitkomsten van deze doorlichting kunnen leiden tot aanpassingen in het onderdeel `Toezicht'.

Downloads
In de rechter zijbalk kunt u de volgende publicaties als PDF-bestand downloaden:

* Wet op de veiligheidsregio's , concept, juli 2006 (Grootte: 1942 Kb)
* Memorie van toelichting, concept, juli 2006 (Grootte: 440 Kb)


***
Download het originele bericht in PDF-formaat. Zie het origineel