Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer

19-7-2006

Minister Dekker heeft vandaag het rapport over de rol van het stadsdeel Bos en Lommer in Amsterdam als vergunningverlener en toezichthouder bij de aanleg van het dak van de parkeergarage aan het Bos en Lommerplein aan de Kamer gestuurd. In het rapport concludeert de VROM-Inspectie dat het stadsdeel onvoldoende toezicht heeft gehouden. Begin dit jaar werden scheuren ontdekt in de parkeergarage. Vorige week werd het plein ontruimd nadat het parkeerdak was verzakt.

Volgens het rapport was er wel voldoende toezicht tijdens de bouw, maar de kwaliteit ervan was onvoldoende. Het betonijzer in belangrijke en kritische constructies werd bijvoorbeeld niet altijd gecontroleerd. Over de vergunningverlening doet de inspectie geen uitspraak. Uit de dossiers van het stadsdeel kon de VROM-Inspectie hierover geen volledig beeld opmaken. Door 'een gebrekkige overdracht' tussen de dienst Milieu en Bouwtoezicht en het stadsdeel werden vanuit de vergunningverleners geen aandachtspunten meegegeven aan de toezichthouder.
De VROM-Inspectie constateert dat 'al het toezicht heeft gefaald'. Zowel het betonvlechtbedrijf, de onder- en hoofdaannemer, de toezichthouder namens de opdrachtgever en het stadsdeel hebben fouten gemaakt.

Stap vooruit
Het inspectierapport is opgesteld op verzoek van het stadsdeelbestuur. Het wilde zelf graag een onafhankelijk oordeel over zijn toezicht en vergunningverlening.
Eind 2003 concludeerde de VROM-Inspectie al in een regulier gemeenteonderzoek dat in het stadsdeel Bos en Lommer vooral de uitvoering en handhaving van het beleid voor bouwen, ruimtelijke ordening en milieu onder de maat was. In dit onderzoek stelde de inspectie verbeteringen voor. Eind 2005 concludeerde de inspectie in een gesprek met het stadsdeel dat in onder meer de uitvoering en handhaving een 'grote stap vooruit' was gemaakt. Op 21 maart 2006 stuurde de inspectie het stadsdeel een brief met de samenvatting van dit gesprek, haar conclusies en verdere afspraken. Het parkeerdak aan het Bos en Lommerplein werd in juni 2004 opgeleverd.

Download


Zie het origineel


* Rapport VROM-Inspectie 2006 (pdf, 53 KB)
* Rapport VROM-Inspectie 2003 (pdf, 225 KB)

Zie ook


Zie het origineel

Dossier Bouwregelgeving