Ruim twee weken taal centraal in Maastricht

Stichting lezen en schrijven

Tot en met 2 augustus zullen zo'n 18.000 mensen dagelijks langs Taal Centraal op het NS-station Maastricht reizen. Taal Centraal is een fototentoonstelling over alledaagse vormen van lezen. De foto's tonen verschillende situaties. De één thuis met een boek op de bank, de ander lezend bij de bushalte of gewoon met een krant in de trein onderweg naar werk. De tentoonstelling is een initiatief van Stichting Lezen & Schrijven. Stichting Lezen & Schrijven wil hiermee aandacht vestigen op laaggeletterdheid in Nederland.

In Nederland zijn naar schatting 1,5 miljoen mensen laaggeletterd. Deze grote groep heeft moeite met lezen, schrijven en vaak ook rekenen. Soms kunnen zij het in het geheel niet.

Laaggeletterden kunnen niet op een volwaardige wijze deelnemen aan onze kennis- en informatiemaatschappij. Dit uit zich op verschillende manieren. Laaggeletterden hebben niet alleen moeite met het lezen van een krant of een boek, maar ook met pinautomaten, stemcomputers bij verkiezingen, bijsluiters bij medicijnen, ondertiteling op televisie, het invullen van formulieren, het kopen van een treinkaartje bij de kaartautomaat of het voorlezen van kinderen of kleinkinderen.

In Limburg vinden veel activiteiten plaats om de aandacht te vestigen op het belang van geletterdheid en het voorkomen en verminderen van laaggeletterdheid. Veel van deze activiteiten rondom bewustwording worden geïnitieerd door een partner van Stichting Lezen & Schrijven, de Stichting Belangenbehartiging Alfabetisering. De stichting bestaat voornamelijk uit personen die op latere leeftijd hebben leren lezen en schrijven. Zij kennen de problemen van analfabetisme en alfabetisering uit eigen ervaring.

Taal Centraal is tot en met 2 augustus op het station Maastricht. Hierna wordt Schiphol Plaza aangedaan. De tentoonstelling is tot stand gekomen in samenwerking met NS, PCM Uitgevers en fotografe Chantal Spieard @ Foto Formation.

De reizende tentoonstelling is op 8 september 2005, Wereldalfabetiseringsdag geopend door de voorzitter van Stichting Lezen & Schrijven, H.K.H. Prinses Laurentien der Nederlanden. Sindsdien reist de tentoonstelling langs NS-stations door het hele land.


---


Noot voor de redactie,