FNV KIEM

FNV: Plan rondom terugkeerbanen deugt niet
Moet werk niet gewoon betaald worden? FNV-voorzitter Agnes Jongerius reageert met deze retorische vraag op het plan van staatssecretaris Van Hoof van Sociale Zaken om bijstandsgerechtigden in de toekomst gedurende twee jaar aan het werk zetten in een terugkeerbaan.

Met behoud van de bijstandsuitkering. Die terugkeerbaan hoeft volgens Van Hoof niet direct te leiden tot werk, maar moet de uitkeringsgerechtigde verder brengen op de re-integratieladder. Waar is die Van Hoof nou helemaal mee bezig? Werken moet gewoon betaald worden. We hebben in Nederland niet voor niets het minimumloon, en die naam hebben we er ook niet zomaar aan gegeven.

De FNV is voorstander van het RWI-advies Omdat iedereen nodig is. Daarin ligt de nadruk op uitzicht op werk. Jongerius vindt wel dat er constructies bedacht kunnen worden, zoals bijvoorbeeld de bijstandsuitkering aanvullen tot het minimumloon. Want je hebt niet meteen aanspraak op een topsalaris. Maar Van Hoof wil nu mensen twee jaar zonder perspectief laten werken. Een werkervaringsbaan mag volgens ons hooguit zes maanden duren. Van Hoof wil dat gemeenten dit plan aan uitkeringsgerechtigden gaan opleggen als verplichting, maar wat gebeurt er na die twee jaar? Dat laat hij bewust open. Jongerius noemt het onderwerp controversieel. Dit tussenkabinet zou terughoudend moeten zijn. Dit plan deugt niet.

---