Ingezonden persbericht


Onderzoekslandschap heeft gezamenlijk toekomstbeeld nodig OCW moet meer koers aangeven

Een overtuigend, aansprekend en helder toekomstbeeld van het onderzoekslandschap in Nederland ontbreekt. De minister van OCW moet meer koers geven aan de gewenste ontwikkeling van het Nederlandse onderzoeksbestel. Dat is nodig om duidelijkheid te bieden over de kaders waarbinnen de verschillende onderzoeksinstellingen hun eigen strategie ontwikkelen. Dat stelt de Adviesraad voor het Wetenschaps- en Technologiebeleid (AWT) in een briefadvies aan de minister van OCW.

Aanleiding voor dit advies is de ongeveer gelijktijdige publicatie van de strategieplannen van NWO, KNAW en TNO. Om te kunnen beoordelen of onderzoeksinstellingen goed inspelen op de belangrijkste uitdagingen in het onderzoekslandschap, moet eerst duidelijk zijn wat van ze verwacht wordt. Joop Sistermans, voorzitter van de AWT: 'Het ministerie van OCW heeft de taak om voor de lange termijn heldere kaders en ambities aan te geven met het onderzoeksbestel. Omdat zo'n toekomstbeeld ontbreekt lopen we tegen een aantal concrete vragen en onduidelijkheden op.'

Steeds meer instituten

Een van die onduidelijkheden is volgens de AWT de vorming van allerlei instituten naast de al langer bestaande instituten van o.a. NWO, KNAW en TNO. Is deze trend wenselijk en werkbaar? Mogelijk wordt het onderzoeksveld te gefragmenteerd en is het beter om gebruik te maken van de expertise bij bestaande instituties. De AWT vindt dat OCW hierover in discussie moet met de kennisinstellingen en uiteindelijk richtinggevende uitspraken moet doen over een toekomstbestendige inrichting van het onderzoeksbestel.

Wie heeft de regie?

Een tweede punt betreft de regie bij zwaartepuntvorming in het onderzoek. Dit is een van de uitdagingen waar het onderzoeksstelsel voor staat en waar vele partijen nu op inspelen. Onduidelijk blijft echter wie het voortouw heeft bij het aanjagen, coördineren en tot stand brengen van de zogenoemde 'focus en massa'. De AWT vindt dat OCW moet aangeven wat hierin de rollen en taken van de verschillende kennisinstellingen zijn. Tegelijkertijd moet OCW aangeven hoe de gewenste breedte in het onderzoekslandschap wordt bewaakt.

Krachten bundelen

De AWT geeft in zijn advies aan de minister geen detailcommentaar op de verschillende strategieplannen maar kijkt naar de samenhang in het gehele onderzoeksbestel. Hij constateert dat omgang met deze plannen beter kan en moet, juist omdat ze in de bestuurlijke relatie tussen overheid en onderzoeksinstellingen een cruciale rol hebben te vervullen. Zo is dat ook bij wet vastgelegd. Deze plannen weerspiegelen de keuzes voor de toekomst en daarmee de hoofdlijnen van het Nederlandse wetenschapsbeleid. ­­
AWT-advies
Dit briefadvies is te vinden op de AWT-website www.awt.nl.


---

Noten voor de redactie
Vanaf 20 juli a.s., om 10.00 uur, is het Briefadvies naar aanleiding van de strategische plannen van TNO, NWO en KNAW openbaar. Op onze website www.awt.nl is het briefadvies te vinden. Voor meer informatie kunt u zich wenden tot de secretaris van de AWT, dr. Véronique Timmerhuis (tel. 070 - 311 09 29, e-mail secretariaat@awt.nl)

De AWT is een onafhankelijke adviesraad voor regering en parlement. Onze adviezen gaan over het wetenschaps- en innovatiebeleid en zijn strategisch van aard. De leden van de AWT zijn afkomstig uit kennisinstellingen en het bedrijfsleven. Zij hebben zitting op persoonlijke titel en vertegenwoordigen geen gevestigde belangen.