Erasmus MC


19-07-2006: 34 maal grotere kans op ernstige oogziekte door genfout in combinatie met roken

Dit bericht betreft een publicatie in JAMA

Personen met een bepaalde gen afwijking die ook nog eens roken, hebben een 34 maal grotere kans op netvlies slijtage in de vorm van ouderdomsmaculadegeneratie (OMD). Hebben mensen met deze gen afwijking ook veel ontstekingen, dan is deze kans 20 tot 28 maal verhoogd. OMD is de belangrijkste oorzaak voor ernstige slechtziendheid bij mensen ouder dan 50 jaar in de Westerse bevolking. Dominiek Despriet, arts onderzoeker bij de afdelingen Epidemiologie & Biostatistiek en Oogheelkunde van het Erasmus MC, en haar medewerkers publiceren deze conclusies vandaag in het gezaghebbende internationale tijdschrift JAMA.

Uit eerder onderzoek van derden bleek al dat er een relatie bestond tussen het zogenoemde CFH gen (complement factor H) en OMD. Omdat het CFH-gen een rol speelt bij ontstekingen in het lichaam, bekeek Despriet (met Dr. C. Klaver en Prof. P. de Jong) of ontstekingsfactoren en roken het risico op OMD bij mensen met een abnormaal CFH gen extra zou verhogen. Daarvoor maakte zij gebruik van gegevens uit het grootschalige en langlopende ERGO bevolkingsonderzoek van het Erasmus MC. Mensen met een CFH genafwijking hebben een elf maal hogere kans om OMD te ontwikkelen. Als zij daarbij chronische ontstekingen hebben, steeg deze kans tot 28 maal. Indien mensen met een CFH genafwijking roken, stijgt hun kans om OMD te ontwikkelen tot 34 maal.

OMD ontstaat wanneer de cellen in de macula (de gele vlek) afsterven. Dit veroorzaakt een achteruitgang van het gezichtsvermogen in het centrale, scherpe zien. In Nederland vertonen naar schatting zon 100.000 mensen tekenen van OMD. Bij meer dan 60.000 mensen is inmiddels het centrale zien verloren gegaan. Het percentage patiënten neemt toe met de leeftijd. Door de vergrijzing zal het aantal OMD patienten de komende jaren verdubbelen wanneer er geen betere preventie of behandeling gevonden wordt . Daarmee vormt OMD een steeds groter probleem voor de volksgezondheid.

Deze resultaten benadrukken volgens Despriet het belang om het precieze werkingsmechanisme van het CFH gen verder te onderzoeken om zo tot ontwikkeling van medicijnen tegen OMD te komen. Verder benadrukken deze resultaten volgens Despriet het belang om nooit te gaan roken of ermee te stoppen, ook op gevorderde leeftijd.