Ministerie van Defensie

20-07-2006 10:53

embleem vliegkamp hato onthuld

Marijke Middag, Koninklijke Marine - KLTZ Geilenkirchen (rechts) geeft uitleg over het embleem terwijl KLTZ Van Esdonk (links) aamdachtig luistert. Op marinevliegkamp Hato op Curacao onthulden de commandant van de vliegbasis, kapitein-luitenant-ter-zee Leo van Esdonk, en de oud-commandant, kapitein-luitenant-ter-zee b.d. (buiten dienst) Joep Geilenkirchen, woensdagochtend 19 juli het nieuwe embleem van vliegkamp Hato.

Na een jarenlang traject konden de commandant en oud-commandant vandaag eindelijk het nieuwe embleem aan de muur van het wachtgebouw bij de poort ophangen.

In 1997 werd het initiatief ontplooid en het eerste ontwerp gemaakt. Door de strenge eisen waaraan een embleem moet voldoen, duurde het tot 2002 eer een definitief ontwerp op tafel lag. Dit werd aangeboden aan de Hoge Raad van Adel die het in 2004 accordeerde en de Bevelhebber der Zeestrijdkrachten toestemming verleende om het embleem toe te kennen.

Het toeval wilde dat oud-commandant Geilenkirchen, die nauw bij het project betrokken was, deze zomer op Curaçao doorbrengt. Het perfecte moment om een lang gekoesterde wens in vervulling te laten gaan.

Het embleem symboliseert de verbondenheid van Marinevliegkamp Hato met de Nederlandse Antillen en Aruba. De zes gouden sterren tegen de azuurblauwe achtergrond staan voor de zes eilanden. De gestileerde, vliegende vogel is ontleend aan het Autonomiemonument uit 1954 en symboliseert het vliegend materieel . De zilveren ellipsvormige baan geeft de band tussen de militaire vliegbasis en de eilanden van de Nederlandse Antillen en Aruba weer. Als embleemspreuk staat 'SEMPER OPUS SUPEREROGATIONIS' in het goud op een lint
van azuur. Dit betekent 'een prestatie die de verwachting overtreft'. "Een devies dat Hato Militair altijd heeft waargemaakt", benadrukte KLTZ b.d. Geilenkirchen.