Niet alle stageplaatsen benut

Ecabo

Marktmonitor over ervaringen van bedrijven met stagiairs

Een kwart van de leerbedrijven, die de afgelopen drie jaar mbo-stagiairs hebben opgeleid, geeft aan dat er leerplekken onbenut zijn gebleven. De situatie doet zich vooral voor in de sectoren Commercieel, Secretarieel en Bedrijfsadministratief. Dat blijkt uit de 'Marktmonitor 2005, Ervaringen met de inzet van ECABO-stagiairs'.

Driekwart van de leerbedrijven vindt dat de stagiairs voldoen aan de verwachtingen. Inzet en motivatie van stagiairs verdient nog wel verbetering, gevolgd door zelfstandigheid, vakkennis, initiatief tonen en communicatieve vaardigheden. Stagiairs waar de leerbedrijven meer van verwachtten, komen voor op ieder niveau.

Een ruime meerderheid van de leerbedrijven wil de organisatie en uitvoering van praktijkleren door ROC's zien verbeteren. Leerbedrijven hebben vooral baat bij meer contact vanuit het ROC. Zij willen een begeleider van school die de leerling (en diens vorderingen) kent en vinden dat de selectie van leerlingen voor de stage verbeterd moet worden.

Het onderzoek is gehouden door ECABO onder haar leerbedrijven. Tachtig procent van de geënquêteerde leerbedrijven heeft de afgelopen drie jaar één of meer ECABO-stagiairs opgeleid. In totaal namen bijna 1.200 bedrijven deel aan het onderzoek.

ECABO is het kenniscentrum beroepsonderwijs bedrijfsleven voor de economisch/administratieve, ICT- en veiligheidsberoepen. Het kenniscentrum stimuleert het praktijkleren en zorgt dat circa 90.000 leerlingen (dat is een vijfde van het mbo) een opleiding volgen die optimaal aansluit op de behoeften van de arbeidsmarkt. ECABO erkend leerbedrijven in haar sectoren zodat leerlingen hun praktijkdeel van de opleiding kunnen volgen in de beroepspraktijk.

Einde bericht

Noot voor redactie,