Gemeente Doesburg

|

| Afvalstoffenheffing - Diftar | | |

|

Afvalstoffenheffing - Diftar

Hieronder treft u informatie aan over de

Afvalstoffenheffing - Diftar

Bij de meeste inwoners van de gemeente Doesburg is een aanslag afvalstoffenheffing 2006 (Diftar I) in de brievenbus gevallen. De aanslagen zijn door de PTT bezorgd.

De aanslag afvalstoffenheffing wordt twee keer per jaar opgelegd: de eerste aanslag over het tijdvak 1 januari tot en met 30 juni wordt verstuurd eind januari en de tweede aanslag over het tijdvak 1 juli tot en met 31 december wordt verstuurd eind juli. De aanslag afvalstoffenheffing wordt opgelegd op basis van het diftarsysteem. Diftar staat voor gedifferentieerde (=verschillende) tarieven. Bij de diftar betaalt u voor de soort of maat van de container en het aantal keren dat wordt geledigd.

De afvalstoffenheffing is een tijdvakheffing. Dit betekent dat deze belasting wordt geheven over de periode dat men feitelijk gebruik maakt van een zelfstandig particulier huishouden zoals een woning, appartement of een zelfstandig woongedeelte. Ten aanzien van dit particuliere huishouden is de gemeente verplicht om de huishoudelijke afvalstoffen geregeld in te zamelen. In de meeste gevallen is dat wekelijks. Mocht u ( bijv. bij verhuizing) slechts een gedeelte van het betreffende halfjaar van een perceel gebruik hebben gemaakt, dan zal de aanslag ook uitsluitend dat gedeelte betreffen.

Verhuizing containers en pasjes niet meenemen
Iedereen die gaat verhuizen is verplicht, binnen 5 dagen nadat men daadwerkelijk van adres verandert, hiervan de gemeente in kennis te stellen. De verhuisdatum bepaalt in principe de hoogte van het vastrechtbedrag én welke ledigingen moeten worden toegerekend aan de betreffende belastingplichtige. De container hoort bij het huis(adres) en mag bij een verhuizing dus niet worden meegenomen. Dit geldt ook voor de pasjes behorende bij de ondergrondse containers.

Kwijtschelding
Wanneer u onvoldoende inkomsten heeft kunt u voor gehele of gedeeltelijke kwijtschelding in aanmerking komen. Of u in aanmerking komt voor kwijtschelding hangt af van de hoogte van uw inkomen, een aantal vaste lasten en de samenstelling van uw huishouden. U kunt binnen zes weken na dagtekening van de aanslag kwijtschelding aanvragen door middel van het invullen van een aanvraagformulier. Dit formulier is verkrijgbaar bij het Publieksbureau, Ph. Gastelaarsstraat 2. U kunt ook bellen: (0313) 481390. Of het formulier hier downloaden van internet.

Automatisch Incasso
Indien een machtiging tot automatisch incasso is afgegeven wordt het totaal verschuldigde belastingbedrag in 6 gelijke maandelijkse termijnen, ingaande een maand na de dagtekening van de aanslag, van uw bank- of girorekening afgeschreven. Als het totaal verschuldigde belastingbedrag kleiner is dan 22,69 of groter dan 1.588,23 dan dient de belasting te worden betaald in één termijn, welke na één maand vervalt. In deze gevallen en in de gevallen waarin geen automatische incasso is afgegeven wordt een aangehechte acceptgiro aangetroffen bij de aanslag.

Afvalstoffenheffing 2006 (tarieven per halfjaar)
1. Voor een 40 liter citybin per halfjaar een vast tarief van 85,17
2. Voor een aansluiting op een bovengrondse verzamelcontainer per halfjaar een vast tarief van 85,17

3. Voor een duobak of pasje voor ondergrondse container een vast tarief per halfjaar van 47,59

en bij mogelijkheid 3 daarnaast als variabel deel:
* per lediging van een 280 liter duobak 4,14
* per lediging van een 140 liter duobak 2,57
* per lediging (pasje) in een ondergrondse container 1,25

Omwisseling van container
Mocht u uw container willen ruilen voor een kleinere of een grotere, dan kunt u contact opnemen met het Diftar Dienstencentrum (Sita), telefoon 0800-0233399 (gratis) op werkdagen van 8.00 tot 17.00 uur. De kosten per omwisseling bedragen 13,00 en dienen te worden betaald bij de aflevering van de container. Ook voor andere vragen over het diftar afval inzamelsysteem kunt u terecht bij bovengenoemd dienstencentrum.

Informatie over de aanslag kunt u ook vinden op de bij de aanslag gevoegde bijsluiter maar mochten er toch nog vragen of onduidelijkheden overblijven dan kunt u altijd bellen (telefoon 0313-481390) of een bezoek brengen aan het Stadhuis, Ph. Gastelaarsstraat 2.