Gemeente Gouda


persbericht: initiatievenfonds succesvol (20/07/2006)

Gouwenaars kunnen sinds 1 april 2006 via het initiatievenfonds subsidie aanvragen voor activiteiten die bevorderen dat mensen meer bij elkaar betrokken raken. Bijvoorbeeld sport- en spelactiviteiten, kennismakingen met leef- en eetgewoonten van mensen uit een andere cultuur of activiteiten waarbij jong en oud elkaar ontmoeten. Het initiatievenfonds is succesvol. Maar liefst negen subsidies zijn in het eerste half jaar dat de regeling bestaat, verstrekt. Een kort overzicht.

de negen activiteiten

1. De Somalische Stichting Gouda kreeg subsidie voor een cultureel festival met als doel het tegengaan van vooroordelen. Bewoners van Gouda Noord konden op een positieve manier kennismaken met elkaars culturen, gewoonten, gedragsregels, muziek, kleding en eten.
2. Vijftig moslim- en christenvrouwen hebben, op initiatief van particulieren, samen het Openluchtmuseum in Arnhem bezocht. Er was volop ruimte om met elkaar in discussie te gaan.
3. Rondom de internationale Vrouwendag op 8 maart heeft de Afghaanse Vereniging Gouda een multiculturele bijeenkomst georganiseerd om de emancipatie van Nederlandse en allochtone vrouwen te bevorderen. Vrouwen gaan met elkaar in gesprek en kunnen zo emancipatiestrategieën van elkaar leren.

4. Stichting Meander organiseerde een Lagerhuisdebat voor jongeren uit verschillende culturen. Het onderwerp van het debat was: samenleven in de toekomst.

5. Buurtbewoners uit de wijk Achterwillens hebben subsidie gekregen voor een feestdag met sport, gezelligheid en multiculturele ontmoetingen tussen verschillende allochtone groepen.
6. Acceptus geeft met het subsidiegeld cursussen Arabische taallessen voor Nederlanders, kennis van de islam, kennismaken met de Marokkaanse keuken en een gastcollege van een Arabische schrijver. De cursus bestaat uit tien lessen van twee uur.
7. Initiatiefnemers rondom het Verzetsmuseum hebben zes verhalendagen voor vrouwen georganiseerd. Door het vertellen van verhalen uit verschillende culturen kunnen vrouwen met verschillende achtergronden elkaar leren kennen.

8. Gouwenaars konden in juni, de maand van de poëzie, deelnemen aan poëzieactiviteiten van Dichtersgroep Gheraert Leeu. De groep wil poëzie dichter bij de Goudse bevolking brengen en culturen samenbrengen door gedichten en muziek uit verschillende culturen te presenteren.

9. Komende december kunnen eenzame en gehandicapte ouderen een kerstmiddag bijwonen georganiseerd door vrijwilligers van de Nationale Vereniging de Zonnebloem. Met o.a. een kerstviering en een jongerenkoor. Een ontmoeting tussen jong en oud.

subsidie verkrijgen
Gouwenaars kunnen subsidie aanvragen voor activiteiten die uitgaan van samenwerking met anderen. De activiteiten moeten gericht zijn op inwoners van Gouda en bijdragen aan de ontplooiingskansen, de participatie of de zelfredzaamheid van inwoners van Gouda. De activiteit hoeft niet gebonden te zijn aan een wijk of buurt. De subsidie bedraagt maximaal 1200 per initiatief of per initiatiefnemer. Instellingen die al een ander gemeentelijke subsidie hebben ontvangen, komen niet in aanmerking.

nog budget voor zeker zeven subsidies
De gemeente Gouda stelt via het initiatievenfonds jaarlijks 30.000 euro beschikbaar. Een deel daarvan is in 2006 gegaan naar ontvangers van de afgeschafte waarderingssubsidies. Een ander deel naar de hierboven genoemde activiteiten. Er is voor dit jaar nog 9.000 euro beschikbaar. Dit betekent dat er nog minimaal zeven initiatieven gehonoreerd kunnen worden.

meer informatie over het initiatievenfonds
Meer informatie, de voorwaarden voor deelname en het aanvraagformulier zijn te vinden op www.gouda.nl/initiatievenfonds.

andere subsidiemogelijkheden
Gouwenaars hebben nog twee andere mogelijkheden om subsidie aan te vragen. Het 3-eurobudget en het barbecuebudget. De Goudse wijkteams krijgen elk jaar van de gemeente 3 euro per wijkbewoner. Samen met wijkbewoners geven zij het uit aan projecten die bijdragen aan de leefbaarheid in de wijk. Bijvoorbeeld aan een skatebaan, speeltuintje, buurtfeest of wijkkrant. Voor straat- en buurtactiviteiten, zoals een buurtbarbecue, kan de gemeente maximaal 200 bijdragen in de kosten. Voorwaarden zijn dat alle buren worden uitgenodigd en dat tenminste vijftien huishoudens meedoen.