Politie Midden- en West Brabant

Altijd speuren naar sporen dankzij inzet extra krachten

TILBURG, 20 juli 2006

TILBURG: De politie Midden en West-Brabant zet sinds kort zes extra specialisten in die zich uitsluitend bezighouden met forensisch onderzoek na inbraken. Door deze uitbreiding wordt bij vrijwel elke woning- of bedrijfsinbraak in de regio direct sporenonderzoek uitgevoerd. De regioleiding heeft hiertoe besloten, omdat het sporenmateriaal dat vergaard kan worden te waardevol is om verloren te laten gaan. Het gaat dan om onder meer DNA, vingerafdrukken en voetsporen. Hoewel deze sporen niet altijd direct aan een dader te linken zijn, blijkt dit opgeslagen materiaal op termijn vaak een match op te leveren waardoor de zaak alsnog kan worden opgelost.

Tot dusver verrichtten forensisch rechercheurs onderzoek op een breed terrein. Moesten er keuzes gemaakt worden, dan kwam het sporenonderzoek na kleine inbraken nog wel eens in de knel. Hierdoor gingen sporen na woning- of bedrijfsinbraken wel eens verloren. Met de komst van deze assistenten technisch rechercheur is dat nu verleden tijd. In het merendeel van de gevallen kunnen nu sporen na inbraken worden veilig gesteld.

Ingrijpende ervaring
Op beperkte schaal heeft de politie er in de regio al ervaring mee opgedaan: in het district Oosterhout zijn sinds enkele jaren twee medewerkers vrijgemaakt voor deze klus. In vrijwel alle gevallen van inbraak worden zij er binnen een dag op uit gestuurd om sporen te verzamelen. Bewoners en ondernemers blijken deze aanpak te waarderen. Een inbraak blijft nou eenmaal een ingrijpende ervaring en iedereen wil graag dat daar werk van gemaakt wordt. Het mes snijdt dus aan twee kanten: Slachtoffers van een inbraak voelen zich serieus genomen en de politie kan een schat aan informatie verzamelen om meer zaken op te lossen.

Professionele opleiding
Met deze Oosterhoutse ervaringen en de wens van de politie om actiever woninginbraak tegen te gaan, is besloten extra krachten voor deze klus in te zetten. Zes politiemedewerkers hebben een opleiding van een half jaar tot assistent technisch rechercheur achter de rug. Bij het Nederlands Politie-instituut in Apeldoorn kregen zij onlangs hun certificaat. Sinds kort zijn zij dus volledig inzetbaar. Samen met de twee Oosterhoutse sporenonderzoekers heeft het regionale Forensisch Technische Team nu dus de beschikking over een team van acht inbraakspecialisten.

Auteur: Willem van Hooijdonk