Gemeente IJsselstein


Gemeente en IJWBV wisselen wijkanalyse en masterplan IJsselveld-Oost uit
donderdag, 20 juli 2006 - 12:02 CET

De gemeente en IJsselsteinse Woningbouwvereniging hebben 18 juli een wijkanlayse en masterplan voor IJsselveld-Oost uitgewisseld. Het uiteindelijke doel is een gezamenlijke visie te ontwikkelen om van IJsselveld-Oost een levensloopbestendige wijk te maken.

Analyse gemeente: nadruk op sociaal-maatschappelijke verbeteringen In opdracht van het college heeft een gemeentelijk team gewerkt aan de Haalbaarheidsstudie herstructurering IJsselveld-Oost. Deze studie moet inzicht geven in de sociaal-maatschappelijke en ruimtelijk-fysieke conditie van de wijk. Op basis van de resultaten wordt vervolgens een visie op de wijkvernieuwing ontwikkeld. Met het project wordt beoogd een beleidsmatig kader te creëren voor besluitvorming die daarna kan plaatsvinden over een projectmatige aanpak van de wijkvernieuwing.

Voor het project Haalbaarheidsstudie IJsselveld-Oost worden twee slagen gemaakt:
ruimtelijk-fysieke en sociaal-maatschappelijke analyse van IJsselveld-Oost; deze is nu gereed
ontwikkelen eigen visie op basis van mogelijke verbetermaatregelen die voortkomen uit de analyseresultaten; hieraan wordt in de tweede helft van 2006 gewerkt.

Beknopte inhoud gemeentelijke analyse IJsselveld-Oost

Ruimtelijk-fysiek
De wijk heeft een aantal sterke punten waaronder goede structuur, bereikbaarheid en royale parkeerhoven en ruime groenvoorzieningen. Zwakke punten zijn het in zich zelf gekeerd zijn; afgekeerd van Rijnenburg, matige uitstraling wooncomplexen, weinig prominente plekken, weinig eigen voorzieningen en onderhoudstoestand huurwoningen.
Er zijn geen zwaarwegende argumenten voor een ingrijpende fysieke herstructurering.

Sociaal-maatschappelijk
IJsselveld-Oost heeft een groter criminaliteits- en veiligheidsprobleem dan andere wijken.
De sfeer en sociale samenhang/cohesie in de wijk scoren slecht. Opvallend is dat de bewoners over het algemeen tevreden zijn over de woning, maar minder over hun woonomgeving.
De mutatiegraad van woningen is hoog, maar er doet zich geen leegstand voor.
Ongeveer de helft van de nieuwe huurders in IJsselveld-Oost komt uit IJsselstein, gevolgd door huurders uit Nieuwegein en Utrecht. Maatregelen in de wijk op gesignaleerde problemen liggen meer in het sociaal-maatschappelijke veld dan bij ingrijpende ruimtelijk-fysieke ingrepen.

Achtergronden
Enkele belangrijke ontwikkelingen die zich (naast de eigen analyse) hebben voorgedaan:
Masterplan IJWBV
Als eigenaar en verhuurder van de sociale huurwoningen in IJsselveld-Oost is de IJWBV indringend in aanraking gekomen met de geconstateerde problematiek. Voor de IJWBV is dat aanleiding geweest een Masterplan voor de vernieuwing van de wijk op te stellen. Bij de opstelling daarvan heeft de IJWBV medewerkers van de gemeente betrokken en geïnformeerd.

Renovatie wooncomplexen
De IJWBV heeft aangegeven op 2 oktober a.s. daadwerkelijk te willen starten met de wijkvernieuwing IJsselveld-Oost. In het overleg dat regelmatig met de woningbouwvereniging wordt gevoerd, is aangegeven voor deze voorgenomen start tijdig overleg te voeren, bijvoorbeeld met het oog op het tijd verlenen van de benodigde vergunningen. Dit heeft inmiddels geleid tot het besluit van 18 april jl. waarin medewerking werd uitgesproken voor de renovatie van twee woonblokken aan het Radio- en Studioplein (twee keer tien woningen). De renovatie omvat naast een forse facelift van de woningen, het toevoegen van een lift aan beide complexen. Tijdens de renovatie blijven de bewoners in het pand wonen. Met de IJWBV zijn afspraken gemaakt over het informeren van de bewoners. Voor de renovatie is een bouwvergunning nodig, waarvoor inmiddels een procedure op basis van artikel 19, lid 3 van de Wet op de Ruimtelijke Ordening wordt gevolgd. Daarnaast is voor het plaatsen van de liftkoker een grondtransactie tussen de gemeente en IJWBV gewenst. De besluitvorming daarover is in gang gezet.

Onderdoorgang Studioplein 31 t/m 40
Met de IJWBV zijn afspraken gemaakt over het dichtmaken van de onderdoorgang in het complex Studioplein 31 t/m 40, ofwel het complex dat min of meer grenst aan de sneltramhalte Hooghe Waerd. De bouwvergunning voor deze aanpassing is inmiddels verstrekt. Met de IJWBV zijn afspraken gemaakt over het informeren van de betrokken bewoners.

IJsselveld-Oost momenteel relatief veilig
Het college wijst op de grote inzet van mensen en middelen die ertoe hebben geleid dat de huidige veiligheidssituatie er ten opzichte van 2005 enorm op vooruit is gegaan. Voorbeelden van deze inspanningen zijn initiatieven en ontwikkelingen als de BOS-impuls, sportactiviteiten Marokkaanse jongeren, sociaal buurtbeheer, inzet politie, etc. Door deze maatregelen is de criminaliteit afgenomen. Er is vooruitgang te melden en het gaat nu relatief goed in de wijk.

Volgende stappen project Haalbaarheidsstudie
Het analyseresultaat is belangrijk voor de vólgende stap in het project Haalbaarheidsstudie herstructurering IJsselveld-Oost. Op basis van het analyseresultaat gaat het college verbetermaatregelen formuleren met daarbij een eigen visie op de wijk (op basis van de in de analyse gesignaleerde sterke en zwakke punten). Deze visie wordt een belangrijke bouwsteen voor besluitvorming over de projectmatige - aanpak van de wijkvernieuwing. Met het opstellen van verbetermaatregelen en het ontwikkelen van een visie wordt gestalte gegeven aan de tweede slag van het project. De analyse, visie en verbetermaatregelen op hoofdlijnen geven de gemeente een goede basis om met andere partijen de wijkvernieuwing IJsselveld-Oost op te pakken.
Het college gaat, zowel naar aanleiding van het analyserapport, als de nog te ontwikkelen visie, overleg voeren met de IJWBV, met name vanwege de volkshuisvestingsaspecten die in de visie aan de orde komen. Onze inzet en intentie daarbij is om discussiepunten op dat vlak, vanuit de IJWBV mogelijk gebaseerd op haar Masterplan, in beeld te brengen en te leiden naar een gemeenschappelijke benadering van de wijkvernieuwing IJsselveld-Oost. Ook het resultaat daarvan levert een belangrijke bouwsteen op voor besluitvorming over een projectmatige aanpak van de wijkvernieuwing IJsselveld-Oost.
Het college realiseert zich dat inbreng van onder meer bewoners en bewonersgroepen in IJsselveld-Oost in dit traject van groot belang is. Zij worden hierbij dan ook nadrukkelijk betrokken.

Werkwijze analyse
IJsselveld-Oost is zowel op ruimtelijk-fysieke als sociaal-maatschappelijke aspecten geanalyseerd. Voor de ruimtelijke-fysieke analyse is gebruik gemaakt van de VROM-methode De wijk ontrafeld. Met behulp van deze methode is de wijk op drie zogenaamde schaalniveaus geanalyseerd. Eerst is bezien hoe de wijk in de stad ligt (hoog schaalniveau). Daarna is gekeken hoe de fysiek-ruimtelijke staat van de wijk zelf is (middelhoog schaalniveau). Tenslotte is ingegaan op de staat van de bebouwing, de woningen (laag schaalniveau). De sociaal-maatschappelijke analyse is gebaseerd op een methode die in de wijk Bos en Lommer in Amsterdam is toegepast. Daarbij is gebruik gemaakt van statistische informatie en hebben interviews met sleutelfiguren plaatsgevonden.De werkzaamheden zijn door eigen medewerkers uitgevoerd. Voor de opstelling van het rapport is gebruik gemaakt van de diensten van een bureau.