Nuon

Nuon gaat stadswarmtenet in Rotterdam aanleggen Gebruik industriewarmte voorkomt uitstoot van 700.000 ton CO2 21 jul 2006 | Amsterdam | Nuon
Energieonderneming Nuon gaat in het zuiden van Rotterdam een nieuw stadswarmtenet aanleggen. Met dit warmtenet voorkomt Nuon de uitstoot van circa 700.000 ton CO2 over een periode van dertig jaar. Via het nieuwe netwerk worden uiteindelijk circa 18.000 woningen, kantoren en het nieuwe Medisch Centrum Rijnmond-Zuid voorzien van restwarmte van de nabijgelegen havenindustrie. Naar verwachting is het warmtenet in 2012 gereed.
Het Warmtebedrijf Rotterdam legt de hoofdleiding aan die de warmte transporteert van de havenindustrie naar Rotterdam. Nuon is verantwoordelijk voor de aanleg van het zuidelijke deel van het warmtenet, dat de wijken Feijenoord, Kop van Zuid, Charlois en IJsselmonde van warmte voorziet. Nuon heeft deze opdracht verworven van de gemeente Rotterdam na een aanbestedingsprocedure. De warmtebronnen voor het nieuwe net zijn Afvalverwerking Rijnmond (AVR) en Shell Pernis. De warmte die deze bedrijven produceren, verdwijnt nu in het milieu. Door gebruik van restwarmte van de industrie wordt de uitstoot vermeden van circa 700 kiloton CO2 over de totale looptijd van het project (dertig jaar). Individuele CV-ketels op gas voor verwarming en warm water zijn immers niet nodig. De aanleg van warmtenetten die gebruikmaken van restwarmte past in de strategie van Nuon om duurzaam energiegebruik te bevorderen. Nuon heeft ruime ervaring met warmtenetten, onder andere in Arnhem, Amsterdam, Almere, Lelystad, Leiden, Nijmegen en Hoogvliet. In totaal zijn deze netten goed voor de warmtevoorziening van circa 120.000 woningen.
Over Nuon
Nuon is een toonaangevende energieonderneming, die met elektriciteit, gas, warmte en aanvullende diensten klanten bedient in Nederland, België en Duitsland. De onderneming is actief in productie, handel, transport en levering van (duurzame) energie. Nuon streeft naar evenwichtige groei voor alle belanghebbenden: aandeelhouders, medewerkers, klanten, milieu en maatschappij. De netto-omzet in 2005 bedraagt EUR 5,0 miljard. Het aantal medewerkers per eind 2005 bedraagt 9.665 FTE's. De grootste aandeelhouders van Nuon zijn de provincies Gelderland, Noord-Holland en Fryslân en de gemeente Amsterdam.