Siemens

Persbericht

0607.818

Den Haag, donderdag 20 juli 2006

Marktleiders starten technologie-uitwisseling t.b.v. productcompatibiliteit en gebruiksmogelijkheden

Emerson en Siemens ondersteunen wereldwijde standaards voor veldbussen met nieuwe producten

Emerson Process Management en Siemens Automation and Drives breiden hun systeeminterfaces uit voor toepassing van wereldwijd gebruikte veldbusstandaards, om deze op ruimere schaal toe te kunnen passen. Hiertoe wisselen de beide ondernemingen technologische kennis uit ter wederzijdse ondersteuning van de engineering. De uitbreiding van de interfaces zal over en weer leiden tot verbeterde gebruiksmogelijkheden en meer functionaliteit. De eerste producten zullen medio 2007 leverbaar zijn. De samenwerking is ontstaan bij gemeenschappelijke deelname in organisaties voor eindafnemers en leveranciers en heeft tot doel open, compatibele veldinstrumenten en aandrijvingen op de markt te brengen, op basis van wereldwijd gebruikte standaards voor EDDL (Electronic Device Description Language).

Als aanvulling op de standaards Profibus en Hart gaat Siemens voor het procesbeheersingssysteem Simatic PCS 7 en het softwarepakket voor parametrering van veldapparatuur Process Device Manager (PDM) interfaces ontwikkelen conform de Foundation Fieldbus. Hierdoor kunnen Foundation Fieldbus-instrumenten en -klepverstellingen uit het omvangrijke pallet van Emerson alsmede Foundation Fieldbus-apparatuur van andere fabrikaten worden aangesloten op het Siemens procesbeheersingssysteem. Evenzo zal Emerson de procesbeheersingssystemen Delta V en Ovation, alsmede de AMS Suite voor het apparatenmanagement voorzien van aansluitingen voor Profibus-DP en Profinet, als aanvulling op de standaards Foundation Fieldbus en Hart die al worden ondersteund. Op die manier krijgen de Emerson-systemen aansluiting op het omvangrijke pallet van Profibus-DP-/Profinet-aandrijvingen, motorstarters en andere discreet uitgevoerde apparatuur van Siemens, alsmede dienovereenkomstige producten van andere leveranciers, waarbij de apparatuur geschikt is voor communicatie via Profibus-DP en Profinet.

Foundation Fieldbus is de gevestigde wereldwijde veldbusstandaard in de procesautomatisering, aldus John Berra, president van Emerson Process Management. In de productie-automatisering daarentegen, vooral bij elektrische aandrijvingen zijn Profibus-DP en Profinet de voornaamste standaards. Met de nieuwe veldbusinterfaces maakt Emerson nu gebruik van de uitgebreide vorm van EDDL om onze procesbeheersingssystemen en de AMS Suite te koppelen met de geavanceerde Siemens-aandrijvingen. Langs deze weg breiden wij de waarde van onze applicaties voor asset management uit met nog meer componenten, die tot de installatie behoren. Dit is een van de vele voorbeelden waarbij gebruikers profiteren van wereldwijde standaards.

Volgens Anton S. Huber, bestuurslid van Siemens Automation & Drives, zal de aanvulling in de afstemming bij de integratie van veldapparatuur vooral van voordeel zijn in configuraties met apparatuur van verschillende leveranciers. Foundation Fieldbus, Hart en Profibus hebben zich intussen als communicatiestandaards doorgezet over de gehele wereld. De gebruikers hebben de keuze uit een veelvoud aan procesinstrumenten, die met interfaces passend zijn uitgevoerd voor de desbetreffende procesbeheersingssystemen. Het potentieel van de efficiëntieverbetering bij installaties ligt echter in een verdergaande integratie van technologieën met de universele taal EDDL, respectievelijk communicatie- en softwaremiddelen. Deze activiteiten ondersteunen wij intensief.

Emerson en Siemens zullen in hun procesbeheersingssystemen ook de toekomstige standaard OPC UA (OLE for Process Control Unified Architecture) toepassen van de OPC-Foundation. De combinatie van EDDL en OPC UA is een procédé voor gegevensuitwisseling, dat wordt aanbevolen door de veldbusorganisaties Field Foundation, Hart Communication Foundation en de Profibus-gebruikersorganisatie. Het voordeel van deze technologie resulteert in een consequent gebruik van EDDL voor het beschrijven van data en bij het samenstellen van gebruikersinterfaces voor het maken van de structuur voor afbeeldingen op displays en monitoren. Met EDDL wordt ook het complete dataverkeer beschreven tussen OPC-server- en OPC-client-applicaties. Op deze manier wordt een vergaande onafhankelijkheid bereikt ten aanzien van besturingssystemen en varianten daarvan. Beide firmas zullen de ontwikkeling van de noodzakelijke OPC-UA-specificaties en de vergaande ontwikkeling van EDDL actief ondersteunen.

Emerson Process Management, gevestigd te Austin, Texas, USA, (www.EmersonProcess.com) is een onderneming binnen de Emerson-groep en een toonaangevende leverancier van de automatiseringstechniek voor de productie en de verwerking van data in fabrieksinstallaties, alsmede van gedistribueerde configuraties ten behoeve van de chemische, farmaceutische, olie- en gasverwerkende industrie, in raffinaderijen, de papierindustrie, energie-opwekking, levens- en genotmiddelenindustrie en diverse andere takken in de industrie en in diverse branches. Emerson Process Management combineert vooraanstaande producten en technologieën met branchebetrokken engineering, consulting, projectmanagement en onderhoudsservice. Tot de merknamen, handelsmerken en gedeponeerde handelsmerken van Emerson behoren PlantWeb, Fisher, Micro Motion, Rosemount, Mobrey, Daniel, Bristol, Delta V, Ovation en AMSTM Suite.

Emerson is wereldwijd een vooraanstaande onderneming waarbij technologie en engineering samengaat. Emerson levert innovatieve en klantgerelateerde oplossingen op de gebieden van de procesautomatisering, elektronica en telecommunicatie, industriële automatisering, airconditionings- en koudetechniek, alsmede de apparatenbouw en de werktuigtechniek. In het boekjaar 2005 bedroeg de omzet 13,4 miljard euro. Meer informatie vindt u op: www.GoToEmerson.com

De Siemens-divisie Automation and Drives, gevestigd te Nürnberg, Duitsland, is wereldwijd marktleider op het gebied van automatiserings- en aandrijftechniek. Het leveringspakket omvat zowel standaardapparatuur voor de productie- en de procesindustrie, de elektrische installatietechniek, alsmede systeemoplossingen, bijvoorbeeld voor gereedschapwerktuigen of complete branche-georiënteerde installaties, zoals de automatisering in de automobiel- en chemische industrie. Bovendien levert zij software voor de koppeling van de fabrieksvloer met het managementniveau (horizontale en verticale IT-integratie), alsmede voor het optimaliseren van productieprocessen. Siemens Automation & Drives realiseerde in het boekjaar 2005 dat eindigde op 30 september met wereldwijd circa 60.800 medewerkers een omzet van 9,8 miljard euro. Meer informatie vindt u op: www.siemens.com/automation.

Nadere inlichtingen voor de lezer:
Siemens Industry, Ruud Welschen
Tel: (070) 333 2756
E-mail: ruud.welschen@siemens.com

Nadere inlichtingen voor de redactie:
Siemens Persvoorlichting, Bernard H. Bos
Tel: (070) 333 2325
E-mail: bernard.bos@siemens.com
Internet: www.siemens.nl/persinfo