Gemeente Amsterdam



Bezoekadres
Stadhuis, Amstel 1
1011 PN Amsterdam
Postbus 202
1000 AE Amsterdam
Telefoon 020 552 2117
Fax 020 624 5550
www.amsterdam.nl

Directie Communicatie
Datum 20 juli 2006
Kenmerk 109

Persbericht

Tjeerd Herrema gaat naar Friendship Parade in Riga

Loco-burgemeester Tjeerd Herrema gaat namens het college van B&W meelopen in de Friendship Parade in Riga op zaterdag 22 juli. Het is de tweede keer dat deze parade, met als doel om op te komen voor de rechten van homo's en lesbiennes, wordt georganiseerd. Eerder dit jaar heeft burgemeester Cohen een brief gestuurd aan de besturen van een aantal Europese hoofdsteden waar de homo-emancipatie onder druk staat. Het college laat nu wederom zien veel waarde te hechten aan een tolerante samenleving waar mensen in vrijheid naast elkaar kunnen leven. COC Nederland zal ook aanwezig zijn bij de parade in Riga.

Parade in Riga
De Friendship Parade is de tweede Gay Parade in Riga. Vorig jaar is de tocht met weinig medewerking van het stadsbestuur georganiseerd. Dit jaar heeft het parlement van Riga een wetsvoorstel ingediend dat het verbod op discriminatie van homo's en lesbiennes in de nieuwe arbeidswet opheft. Dit voorstel heeft de discussie verhard en heeft ook invloed gehad op de discussie in Riga over het recht op demonstratie en vrije meningsuiting. Momenteel is nog niet zeker of de parade doorgaat: het stadsbestuur van Riga heeft de optocht verboden en de rechter moet nu beslissen of de tocht door kan gaan. De parade is onderdeel van de Friendship Days die woensdag zijn begonnen. Naast de parade worden er seminars en debatten over homoseksualiteit gehouden. Tjeerd Herrema spreekt in Riga ook met de minister van Sociale Integratie en woont andere onderdelen van de Friendship Days bij.

Amsterdam
Tjeerd Herrema: "In Riga wil ik mijn collega-bestuurders oproepen om de grondrechten van de mensen te blijven bewaken en te verdedigen. Amsterdam komt op voor de rechten van homo's en lesbiennes en wil een stad zijn waar verschillende groepen naast elkaar kunnen leven. Vijf jaar geleden sloot burgemeester Cohen de eerste huwelijken tussen paren van gelijk geslacht. Op 5 augustus wordt voor de elfde keer de Amsterdamse Gay Pride georganiseerd. Dit kan gelukkig in Amsterdam. In Riga wordt de parade nu voor de tweede keer georganiseerd. Ik ga er naartoe om dit initiatief te ondersteunen. Er kan alleen een open en tolerant Europa zijn."

Pb-109