Productschap Margarine


20.07.2006

Mislukking dreigt voor WTO Doha Ronde

Hoewel de regeringsleiders van de meest invloedrijke WTO-lidstaten dit weekeinde tijdens de jaarlijkse G8-top in Sint Petersburg hebben verklaard dat partijen het binnen een maand eens moeten worden over de wijze waarop de mondiale handel in landbouw- en industrieproducten verder wordt geliberaliseerd, lijkt een akkoord hierover nog niet in zicht.

De handelsministers van de G6 (EU, VS, Brazilië, India, Japan en Australië) zijn in reactie op deze verklaring maandag jl. direct bijeengekomen en hebben afgesproken dat zij de komende twee weekeinden een hernieuwde poging zullen doen om een akkoord te bereiken over de zogenaamde modaliteiten (w.o. de formules voor verlaging van douanetarieven op landbouw- en industrieproducten en de afbouw van landbouwsubsidies).

Duidelijk is in elk geval dat de VS meer concessies zal moet verlenen op het terrein van landbouwsubsidies, de EU haar aanbod met betrekking tot de markttoegang voor landbouwproducten (m.n. sterkere tariefverlaging en vermindering aantal gevoelige producten) zal moeten verbeteren en dat tenslotte de G20, het machtsblok van ontwikkelingslanden waaronder Brazilië, India en Zuid-Afrika, meer tariefconcessies zal moeten doen op het terrein van industrieproducten. De drie betrokken partijen hebben reeds kenbaar gemaakt bereid te zijn om op de genoemde terreinen (veelal aangeduid als de driehoek) aanvullende concessies te doen, maar geen van deze partijen lijkt om strategische redenen bereid te zijn de eerste stap te zetten. Onduidelijk is of deze concessiebereidheid voldoende zal zijn om een akkoord te bereiken waaraan ook de andere partijen (in totaal 149 WTO-lidstaten) hun goedkeuring willen hechten.

Mochten partijen er onverhoopt niet in slagen om vóór het zomerreces een akkoord te bereiken over de genoemde modaliteiten dan zullen de wereldhandelsbesprekingen naar verwachting tenminste voor twee jaar worden bevroren. Het mandaat van president Bush om het Amerikaanse Congres een wereldhandelsakkoord ter goedkeuring voor te leggen zonder dat de parlementariërs de mogelijkheid hebben dit akkoord te amenderen (de zogenaamde fast track authority), loopt medio 2007 af. Indien de WTO-lidstaten er niet in slagen deze handelsronde, die nog tal van andere gevoelige onderwerpen (w.o. diensten) omvat, dit jaar volledig af te ronden, is een tijdige stemming hierover in de VS louter om procedurele redenen vrijwel onmogelijk.

Recent heeft het productschap in de MVO Newsletter Trade Policy een stand van zaken van de Doha Ronde in relatie tot de markttoegang voor oliën en vetten gepubliceerd. Deze informatie is beschikbaar op het besloten gedeelte van de MVO-site. Zodra de WTO-lidstaten een akkoord bereiken over de wijze waarop de handel in landbouwproducten (w.o. oliën en vetten) verder wordt geliberaliseerd, zal het productschap een informatiebijeenkomst organiseren waar de tarifaire consequenties voor oliën en vetten centraal staan.