Provincie Friesland

PERSBERICHT

Nummer: 202 JA
Datum: 20 juli 2006

GS stellen laatste ontwerp Provinciaal Restauratie Uitvoeringsprogramma vast

Gedeputeerde Staten hebben het ontwerp van het laatste Provinciaal Restauratie Uitvoeringsprogramma 2006-2011 (PRUP) vastgesteld. In deze PRUP-lijst is E 6.5 miljoen aan rijksgeld voor restauratie van monumenten verdeeld. Het geld is bestemd voor de rijksmonumenten in 20 kleinere monumentengemeenten in de provincie. Monumenten moeten in het programma opgenomen zijn, willen zij voor rijkssubsidie voor restauratieprojecten in aanmerking komen. De provincie heeft alle in het programma opgenomen restauraties volledig kunnen honoreren. Ook is tot een volledige inzet van de rijksmiddelen gekomen. Enkele van de in het programma opgenomen restauraties zijn: de Broerekerk, het orgel van de Nederlands Hervormde Kerk in Burgum, de Nederlands Hervormde kerk in Kortezwaag en de Rooms Katholieke kerk in Heerenveen.

De provincie betreurt het dat, ondanks deze positieve resultaten voor de Friese rijksmonumenten, bij de kleinere monumentengemeenten een restauratiebehoefte blijft bestaan ter grootte van E 8,5 miljoen. De provincie zal haar zorg over dit tekort nogmaals bij het Rijk aankaarten.

Vanaf begin 2006 is het Besluit Rijkssubsidiering Instandhouding Monumenten (Brim) als nieuwe instandhoudingregeling voor rijksmonumenten van start gegaan en vervangt daarmee de bestaande rijksregeling. Een belangrijke verandering is dat de gemeenten in de toekomst een rechtstreekse relatie hebben met het rijk. De provincie heeft dan geen rol meer in het verdelen van het rijksgeld.

Het ontwerp Provinciaal Uitvoeringsprogramma (PRUP) 2005-2010 ligt vanaf maandag 24 juni vier weken ter inzage in het Provinsjehûs in Leeuwarden en bij de niet-budgethoudende gemeenten. N 35

---- --