Gemeente Alkmaar


Donderdag 20 juli 2006

Gevaar voor botulisme door warm weer

Het is aanhoudend warm in Nederland en daarmee neemt de kans op botulisme toe. Botulisme is een vorm van voedselvergiftiging waaraan vooral watervogels en vissen doodgaan. Soms treft de ziekte ook koeien, schapen of paarden. Dieren krijgen botulisme door het eten van vliegenlarven of door contact met dode, besmette dieren. Botulisme veroorzaakt verlamming bij besmette dieren. Als ook de ademhalingsspieren verlamd raken, stikt en overlijdt het dier.

Om verspreiding van de ziekte te voorkomen, moeten zieke en dode dieren zo snel mogelijk verwijderd worden. Wie zieke of dode dieren aantreft, kan dit melden bij de Dierenambulance Noord-Kennemerland, telefoon 072 - 515 00 85 of 5150173. De dierenambulance zorgt ervoor dat kadavers snel worden opgehaald en vernietigd en dat zieke dieren naar het vogelasiel gaan. Als u een melding van zieke of dode dieren heeft, geef dan altijd de exacte vindplaats door en markeer deze met bijvoorbeeld een stok of een vlaggetje. Zieke watervogels kunnen ook rechtstreeks naar Vogelopvang de Strandloper worden gebracht. Adres: Nesdijk 20H, telefoon 072 - 5814889 (24 uur), e-mail: vogelopvangdestrandloper@hetnet.nl. De opvang is open van 9.00 tot 16.00 uur. Buiten openingstijden kunnen mensen de vogels achterlaten in de hokken buiten, waar ieder uur iemand de dieren komt voeren.

Besmetting en verspreiding

Er bestaan verschillende soorten botulisme. Sommige soorten zijn gevaarlijk voor mensen, maar besmetting hiermee is in Nederland al lange tijd niet voorgekomen. Toch is het raadzaam om voorzichtig te zijn met zwemmen of surfen in water waarin dode dieren liggen. Pak de dieren niet met blote handen op, maar gebruik bijvoorbeeld een plastic zak. Geef dode dieren nooit met de vuilnisman mee en begraaf ze ook niet. Het is beter watervogels in de zomer niet te voeren. Regelmatig voeren trekt altijd veel dieren aan. Dit vergroot de kans op verspreiding van botulisme.

Zwemwaterkwaliteit

De provincie Noord-Holland geeft informatie over de kwaliteit van het zwemwater. Kijk op www.provincienoordholland.nl, bel met 0800-998 6734 (op werkdagen van 09.00 uur tot 16.00 uur, buiten deze tijden is er automatische informatieverstrekking) of kijk op NOS-teletekstpagina 725.


---

Meer informatie: afdeling Communicatie, Inge Jonker, (072) 548 89 90
-----------------------

---- --