Time : 16:49:25
Date : 20 July 2006
Sender Name: Kabinet Dirk Van Mechelen

Vlaamse Regering start onderzoek naar 11 nieuwe én multifunctionele golfterreinen in Vlaanderen

Persmededeling van Dirk Van Mechelen
Vlaams minister van Financiën en Begroting en Ruimtelijke Ordening

Persmededeling van Bert Anciaux
Vlaams minister van Cultuur, Jeugd, Sport en Brussel
---------------------------------------------

Vlaamse Regering start onderzoek naar 11 nieuwe én multifunctionele golfterreinen in Vlaanderen

Op voorstel van de Vlaamse minister van Ruimtelijke Ordening, Dirk Van Mechelen, en de Vlaamse minister van Sport, Bert Anciaux, is de Vlaamse Regering vandaag akkoord gegaan met het opvolgingsdocument Vlaams Golfmemorandum 'nieuwe multifunctionele zones voor niet lawaaierige buitensporten'.

Vlaams minister Dirk Van Mechelen heeft in opvolging van het Vlaams Golfmemorandum van 23 juni 2003, een concrete plan van aanpak uitgewerkt om na te gaan waar en hoeveel nieuwe multifunctionele golfterreinen in Vlaanderen kunnen ontwikkeld worden.

NIEUWE TERREINEN MOET REKENING HOUDEN MET 4 PRINCIPES

De ministers Van Mechelen en Anciaux stellen in de vandaag goedgekeurde nota vier belangrijke principes voorop waarmee nieuwe initiatieven van bij de aanvang dienen rekening te houden.

Zo wil minister Van Mechelen dat er vanaf de planningsfase rekening gehouden wordt met mogelijke multifunctionaliteit of recreatief medegebruik voor iedereen, dus ook niet-golfers of niet-leden. Mogelijkheden zijn: wandelwegen, fietspaden, visvijvers, tennisterreinen, petanquebanen, enz. Zowel de golf als de andere recreatieve activiteiten moeten in alle veiligheid kunnen plaatsvinden, dus afhankelijk van de grootte van de aan te leggen golf kan dit op een aangepaste wijze tussen de 'holes' of rond de golf georganiseerd worden.

Daarnaast vraagt de Vlaamse Regering naar buitenlands voorbeeld (bv. Engeland, Schotland en Zweden) bijzondere aandacht voor 'eco-golfterreinen'. Dit wil zeggen dat de terreinen beheerd worden volgens de best beschikbare technieken om de meest milieu- en natuurvriendelijke resultaten te bereiken. De ministers verwelkomen dan ook het 'Golf en Milieu'-programma van de Vlaamse Vereniging voor Golf (VVG), geïnspireerd op het Europees concept 'Committed to Green'.

Daarenboven dringen de ministers erop aan dat minstens de helft van alle nieuw aan te leggen terreinen als zogenaamde 'democratische golfterreinen' kunnen gecatalogeerd worden. Dit wil zeggen dat er voor nieuwe golfers geen instapprocedure en instapgelden worden gevraagd, dat het jaarlijkse abonnementsgeld betaalbaar moet zijn voor velen (maximaal 1.000 euro), er een goed uitgebouwde jeugdwerking moet voorzien worden en er op basis van een zogenaamde 'greenfee' (een lage gebruikersvergoeding) bezoekers kunnen spelen en les krijgen. Zij vragen ook dat VVG het principe van 'vrije golfer' introduceert op het moment dat er voldoende terreinen beschikbaar zijn. Een 'vrije golfer' is een golfer die niet club-gebonden is, maar met een 'federatiekaart' op verschillende clubs kan gaan spelen mits de 'greenfee' te betalen.

Tenslotte streeft de Vlaamse Regering naar een mix van verschillende exploitatievormen. Zo kan een golfterrein een pure privé-aangelegenheid zijn, een publiek private samenwerking waarbij de overheid instaat voor de gronden en de gebouwen en de uitbating privaat geschiedt of een pure publieke aangelegenheid.

53.200 VLAMINGEN ZULLEN TEGEN 2015 GOLFEN

Er bestaat een behoefte aan bijkomende golfterreinen.

Zo heeft het West-Vlaams Economisch Studiebureau (WES) in een studie van 2004 aangetoond dat naar alle waarschijnlijkheid in 2015 53.200 Vlamingen de golfsport zullen beoefenen. Vandaag zijn er een kleine 30.000 golfers in 48 clubs of één 18-holes baan per 250.000 inwoners. Ter vergelijking: Nederland telt 260.000 golfers en één 18-holes baan per 100.000 inwoners.

Met het Vlaams Golfmemorandum werden heel wat bestaande terreinen reeds geregulariseerd en werden ook nieuwe mogelijkheden gecreëerd per bestuursniveau. Zo werden de gemeenten ruimtelijk bevoegd voor 'type I'-terreinen ofwel golfscholen tot 5 ha of golfscholen met een beperkt aantal holes (max. 6) tot een oppervlakte van 8 ha. De provinciebesturen nemen verantwoordelijkheid op voor 'type II'-terreinen ofwel terreinen met maximaal 9 holes met een oppervlakte groter dan 8 ha en kleiner dan 40 ha.

Het Vlaams gewest neemt de 'type III'-terreinen voor haar rekening, ofwel golfterreinen die groter zijn dat de types I en II. De klassieke 18-holes terreinen (40 tot 70 ha) of groter vallen hier onder.

AFWEGINGSKADER VOOR ONDERZOEK NAAR UITBREIDING BESTAANDE OF NIEUWE TERREINEN

Op basis van een objectief afwegingskader met diverse criteria zal een technische werkgroep advies uitbrengen aan de Vlaamse Regering die ná de onderzoeksfase de beslissingsfase opstart.

Deze technische werkgroep bestaat uit een vertegenwoordiger van de Vlaamse minister van Sport, de Vlaamse minister van Ruimtelijke Ordening, de afdeling Ruimtelijke Planning, Toerisme Vlaanderen, het Agentschap Natuur & Bos, het departement Landbouw, de Vlaamse Sport Federatie, Natuurpunt Vlaanderen, de Boerenbond, de Vlaamse Golffederatie, een afgevaardigde van de betrokken gemeente én staat onder voorzitterschap van BLOSO.

Er start op gewestelijk niveau alvast een onderzoek naar de uitbreiding van vier bestaande terreinen:

-Damme Golf & Country Club (Damme / Sijsele, West-Vlaanderen) van 18 holes + 9 holes oefeninfrastrucuur (pp-holes, pitch and put) naar 27 holes + 9 pp-holes;

-Ieper - Palingbeek (Hollebeke, West-Vlaanderen) van 18 naar 27 holes;

-Golf Club Witbos (Olen, Antwerpen) van 13 naar 18 holes;
-Brasschaat Open Golf (Brasschaat, Antwerpen) van 9 naar 18 holes;

Er start tevens een onderzoek naar 7 nieuwe 'type III'-terreinen:
-Knokke, West-Vlaanderen;

-Nevele, Oost-Vlaanderen;

-Sint-Gillis-Waas, Oost-Vlaanderen;

-Schilde, Antwerpen;

-Lommel, Limburg;

-Bree, Limbrug;

-Strerrebeek, Vlaams-Brabant

"Met dit goedgekeurde kader kunnen we niet alleen een behoefte aan nieuwe golfterreinen in, maar maken we er op een ruimtelijk verantwoorde wijze een echte win-win situatie van", besluit minister Van Mechelen.."Want met de uitgangspunten streven we goede mix na tussen sociaal-maatschappelijke aspecten (rustige ontspanning en beweging voor iedereen), economische elementen (jobcreatie en handel) en ecologische aspecten (natuur- en groenbehoud)."

Ook minister Anciaux toont zich tevreden over de geboekte vooruitgang: "Deze aanpak zal op termijn leiden tot een heuse democratisering van de golfsport in Vlaanderen, en kan deze sportdiscipline op die manier bevrijden van haar elitair imago."


-------------------------------------------
Persinfo:
Philippe Heyvaert, woordvoerder van Vlaams minister Van Mechelen Tel.: 02/552.67.04 GSM: 0495/23.16.90 Fax: 02/552.67.01 e-mail: persdienst.vanmechelen@vlaanderen.be

Geert Marrin, woordvoerder van Vlaams minister Anciaux Tel.: 02/552.69.00 GSM: 0474/66.33.78 Fax: 02/552.69.01 e-mail: persdienst.anciaux@vlaanderen.be