Waterschap Vallei & Eem

Waterschap en gemeente baggeren vijvers en singels in Nijkerk

Waterschap Vallei & Eem en de gemeente starten na de zomervakantie met het baggeren van vijvers en singels in Nijkerk. Het gaat om de watergangen op het bedrijventerrein, de watergangen ten zuiden van de spoorlijn en de sloten rond Nijkerk. Ook krijgen een klein aantal singels en vijvers in de wijk Corlaer een schoonmaakbeurt. De werkzaamheden starten half augustus en duren naar verwachting tot het einde van het jaar.

Een deel van de watergangen is in beheer bij de gemeente en een deel bij Waterschap Vallei & Eem. De gemeente en het waterschap werken daarom nauw samen om de waterbodems schoon te krijgen. Als de werkzaamheden in december zijn afgerond, is de achterstand in het baggeren van het stedelijk gebied van Nijkerk weggewerkt. Vanaf dan zal het waterschap alleen nog regulier en kleinschalig onderhoud verrichten. Omwonenden ontvangen binnenkort van de gemeente een brief en folder met meer informatie over de baggerwerkzaamheden.

Ontstaan bagger

Op de bodem van iedere singel of vijver ligt een laag zwarte bagger. Dit is een natuurlijk verschijnsel dat bestaat uit zand, bladeren, dode waterplanten en stof. De sliblaag groeit ongeveer 1 à 2 centimeter per jaar. Op een gegeven moment is de laag zo dik dat het de opvang en afvoer van water belemmert. Bovendien kunnen ondiepe sloten gaan stinken. Dan is het tijd om de waterbodem schoon te maken: baggeren.
De bagger in de wateren die de gemeente en het waterschap nu schoonmaken, is licht verontreinigd en is slecht voor de natuur in en rondom het water. Voor omwonenden vormen de bagger en de baggerwerkzaamheden geen gevaar.

Hoe gaat het baggeren in zijn werk?

In Nijkerk wordt er op twee manieren gebaggerd: droog en nat. Bij droog baggeren wordt het water uit de sloot gepompt. Een kraan schept de bagger vervolgens op een vrachtwagen. Bij deze methode moeten de vissen verhuizen. Het waterschap en de aannemer zorgen ervoor dat dit zorgvuldig gebeurt.
Bij nat baggeren blijft het water in de sloot en duwt een schuifboot de bagger naar één plek. Een kraan schept de bagger op een vrachtwagen. De vrachtwagen voert de bagger af naar een verwerkingsbedrijf. Na bewerking, kan het gebruikt worden als bouwstof.
Tijdens het baggeren plaatst het waterschap in een aantal smalle slootjes nieuwe oeverbeschoeiing. Dit gebeurt in overleg met de aanliggende eigenaren.

Geen vis uitzetten!

Na het baggeren zien de singels en vijvers er kaal uit, want de meeste planten zijn met het slib mee afgegraven. Het kost even tijd voordat de natuur zich herstelt. Het is daarom erg belangrijk dat er in de net gebaggerde singel of vijver geen vis wordt uitzet. Vissen woelen in de schone zandbodem op zoek naar iets eetbaars, maar vinden dat niet. Het water wordt hierdoor troebel. De jonge planten krijgen geen licht en zuurstof en uiteindelijk gaan ook de vissen dood. Het kost even tijd, maar de natuur herstelt zich vanzelf en ook de vissen komen dan vanzelf weer terug.

Persbericht 06/17 van 20 juli 2006; dit is een gezamenlijk persbericht van het waterschap en de gemeente Nijkerk