FNV Bouw

'Hitteverlet' voor bouwvakkers moet er komen

"Hitteverlet had er al lang moeten zijn en het moet nu zo snel mogelijk komen", aldus een luisteraar in het NCRV-radioprogramma 'stand.nl'. Saillant detail: hij is zelf werkgever in de bouw geweest en daarvóór werknemer in diezelfde sector. Zijn instemming had betrekking op de stelling 'Er moet een hitteverlof voor bouwvakkers komen', die werd toegelicht door vice-voorzitter en CAO-onderhandelaar John Kerstens van FNV Bouw. "Wat ons betreft gaan we praten met de werkgevers over een hitteverlof voor bouwvakkers. Het is niet het enig zaligmakende, maar we moeten wel een oplossing vinden", aldus studiogast Kerstens. Luisteraars konden in de uitzending reageren en via de website van de NCRV. Op de site kunnen zij ook stemmen over de stelling. Daar blijkt zo'n 56 procent van degenen die reageerden, het ermee eens te zijn dat bouwvakkers niet alleen een vorstverlet moeten hebben maar ook een verletregeling voor perioden met, zoals nu, extreme hitte.

De mogelijke gevolgen van uiterst hoge temperaturen en langdurige blootstelling aan zonneschijn werden deze week weer eens duidelijk door de tragische gang van zaken bij de Nijmeegse Vierdaagse. Dat heeft veel mensen aan het denken gezet. "Zo tragisch als bij de Vierdaagse is het in de bouw gelukkig niet. Maar de combinatie van inspanning en hitte zorgt wel voor veel problemen en daar bellen onze leden over", aldus Kerstens. Met name beroepen als straatmaker, dakdekker en wegwerker hebben nu te maken met extreme werkomstandigheden.

Volgens Kerstens is het in veel gevallen mogelijk om wat aan de overlast te doen. Bijvoorbeeld door het instellen van een tropenrooster. Of door iets simpels als een partytent waaronder straatmakers in de schaduw werken. "Een goede werkgever heeft door dat het grootste kapitaal in zijn bedrijf wordt gevormd door de werknemers die er lopen. En dat het tot verlies leidt als die factor wegvalt", verduidelijkte John Kerstens. Maar overleg met de werkgevers blijkt niet altijd succes te hebben. "Er zijn bij ons klachten binnengekomen van mensen die nu met een zonnesteek thuis zitten en niet op vakantie kunnen." Leden die in overleg geen oplossing kunnen bereiken, roept Kerstens op om van zich te laten horen. "Kom je er niet uit, bel dan naar FNV Bouw."

Bellen kan via de vakbondstelefoon: 0900-3682689.
Zie voor de website van NCRV's stand.nl. Zie voor tips wat betreft het buiten werken bij extreme hitte ook het artikel Moeder, wat is het heet! van 4 juli.