Gemeente Wieringen

PERSBERICHT

Datum : 20 juli 2006 Meer informatie : Trudy de Wit, communicatieadviseur telefoon 0224 ­ 210013 / 06- 20022702

Gemeenten steunen aanpak van ouderenmishandeling

In de Kop van Noord-Holland hebben minstens 2000 ouderen met ouderenmishandeling te maken. Onbekendheid zorgt ervoor dat het probleem niet gesignaleerd wordt en de nodige hulp achterwege blijft. Het Advies- en Steunpunt Huiselijk Geweld heeft bij de gemeenten in de Kop steun gevraagd om het probleem aan te pakken. Dankzij een financiële bijdrage van de negen gemeenten is het Advies- en Steunpunt een voorlichtingstraject gestart. Vanaf mei 2006 wordt aan meer dan 500 beroepskrachten en vrijwilligers in veel organisaties en instellingen geleerd ouderenmishandeling te signaleren en bespreekbaar te maken.

Ouderenmishandeling kent verschillende vormen. Het kan gaan om lichamelijke en psychische mishandeling, seksueel misbruik of verwaarlozing. Ook financiële uitbuiting komt voor. Vaak hebben ouderen bij het ouder worden steeds meer zorg nodig. Daardoor worden zij meer afhankelijk van anderen. Door gebrek aan contacten raken zij in een isolement. Degene die mishandelen zijn veelal familieleden, hulpverlenende buren en mantelzorgers die de zware zorg niet meer aankunnen.

In de Kop van Noord-Holland is tot nu toe beperkt aandacht gegeven aan ouderenmishandeling en het wordt nog nauwelijks herkend. De gemeenten Anna Paulowna, Harenkarpsel, Den Helder, Niedorp, Schagen, Texel, Wieringen, Wieringermeer en Zijpe hebben het financieel mogelijk gemaakt dat de hele Kop een inhaalslag kan maken. De instellingen voor welzijn van ouderen, de thuiszorg, twaalf verzorgings- en verpleeghuizen en de vrijwilligersorganisaties Humanitas, Rode Kruis en Zonnebloem doen aan het project mee. Vier speciaal opgeleide trainers leren aan beroepskrachten en vrijwilligers van deze organisaties het probleem te herkennen en de eerste stappen te zetten de mishandeling te stoppen.

In februari 2006 is in de Kop van Noord-Holland het Advies- en Steunpunt Huiselijk Geweld van start gegaan. Een centraal punt waar vragen over huiselijk geweld binnenkomen alleen is niet genoeg. Het is even belangrijk dat medewerkers van instellingen bewust worden van het bestaan van geweld en weten hoe te handelen als zij het signaleren. In 2006 en 2007 geeft het Advies- en Steunpunt prioriteit aan deskundigheidsbevordering op het gebied van ouderenmishandeling. Na het bespreekbaar maken van ouderenmishandeling komt het beleid binnen instellingen aan de orde. Het Advies- en Steunpunt verwacht dat meer ouderen en werkers de weg naar het advies- en steunpunt zullen vinden.


---

Meer info: Belangstelling voor een voorlichting neem contact op Ingrid Herders via telefoon 0223- 525372 of e-mail i.herders@planet.nl.

Andere vragen: Advies- en Steunpunt Huiselijk Geweld Kop van Noord-Holland: Bel 0900 2345566 24 uur per dag bereikbaar 0,10 per minuut Mail info@huiselijkgeweldkopvannoordholland.nl Surf www.huiselijkgeweldkopvannoordholland.nl


---